Annons
Nyheter

Heléne Svensson och Anna Lindh hade mycket gemensamt

Nyheter • Publicerad 12 september 2003
Heléne Svensson sörjer sin partikollega och kamrat Anna Lindh, som hon träffade för sista gången för mindre än 14 dagar sedan.BILD: PETER ÅKLUNDH
Heléne Svensson sörjer sin partikollega och kamrat Anna Lindh, som hon träffade för sista gången för mindre än 14 dagar sedan.BILD: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Kommunalrådet Heléne Svensson höll sig kontinuerligt underrättad under hela onsdagskvällen och hoppades in i det sista att hennes partikamrat och kollega i socialdemokraternas verkställande utskott skulle klara sig.

– Oron steg i takt med att hon låg kvar på operationsbordet, men jag vågade inte tänka tanken, för när jag fick veta att hon hade blivit knivskuren gick tankarna omedelbart till det som hände 1986, och jag ville inte tro att det skulle sluta på samma sätt, berättar kommunalrådet Heléne Svensson

Annons

Dödsbudet fick hon via Göran Perssons tv-sända presskonferens på torsdagsmorgonen.

– Det var ett upplägg som var riktigt med tanke på familjen, som jag känner en stark medkänsla med, för det är förfärligt att två barn nu står utan sin mamma, förklarar Heléne Svensson. Heléne Svensson och Anna Lindh hade mycket gemensamt: barnen, politiken, åldern (Anna Lindh var bara tre år äldre än Heléne Svensson) samt sedan två år tillbaka platserna i partiets verkställande utskott, där de träffades för sista gången för mindre än 14 dagar sedan.

Det var också genom arbetet i utskottet som Heléne Svensson verkligen lärde känna Anna Lindh.

– Hennes styrka låg i att hon i ena stunden påläst och kompetent kunde redogöra för svåra saker i utrikespolitiken, medan hon i nästa stund fikade och pratade om sina barn, för hon stod för det nära och vanliga, samtidigt som hon levde i den stora viktiga världen. Men sådan var hon som person och det gör att jag tror att många känner vänskap och närhet till henne i dag, förklarar Heléne Svensson.

Sin saknad sammanfattar hon i två punkter: allt som Anna Lindh stod för och betydde som kvinna, och en av de främsta företrädare för socialdemokraterna, samt den medkänsla hon känner med Anna Lindhs familj och hennes två söner. – Hon var framgångsrik, färgstark, säker och oerhört kompetent – en av våra mest framstående politiker – och jag har många gånger gett uttryck för att hon var den naturliga efterträdaren till Göran Persson, berättar Heléne Svensson.

Peter Maunula

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons