Nyheter

Helgens energimässa lockade storpublik

KRISTIANSTAD. I helgen arrangerades en stor energimässa på Stora torg och Regionmuséet i Kristianstad som redan när den öppnade klockan 11 på lördagen hade lockat många besökare.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2003
Energimässan i Kristianstad hade redan vid starten klockan 11 under lördagen lockat mycket folk till Regionmuséet och Stora torg.
Energimässan i Kristianstad hade redan vid starten klockan 11 under lördagen lockat mycket folk till Regionmuséet och Stora torg.Foto: 

Mässan inleddes med en halvtimmes föreläsning om värmepumpar och det fanns inte ens en ståplats kvar, utan många fick vänta till föreläsningen klockan 13 istället. Efter den följde föreläsningar om pellets och ved samt sol- respektive fjärrvärme. Samtidigt demonstrerade olika företag sina produkter i vagnar på gården till museet samt på Stora torg och även där flockades folk för att fråga om råd. De flesta var villaägare som vill byta energisystem på grund av de skenande uppvärmningskostnaderna.

Att till exempel byta ut oljepannan mot en värmepump kan göra att ett hushåll får upp till två tredjedelar lägre kostnader. Mässan avslutades klockan 15 på söndagen och Staffan Branting, energirådgivare i Kristianstad, var mycket nöjd.

- Det har gått över förväntan och någon utställare frågade om vi inte kan göra om mässan till hösten, men det får vi se, sa han.

Cirka 2 000 personer uppskattas ha besökt mässan, som arrangerades av Energimyndigheten och energirådgivarna i Kristianstad, Bromölla, Östra Göinge och Hässleholm.

I morgon, tisdag, kommer Kristianstadsbladet att publicera en Bo-Special, där vi bland annat intervjuar Staffan Branting, som berättar om vilka bidrag som finns att söka för övergång från oljeeldning till mer miljövänliga uppvärmningssystem.

Peter Maunula

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.