Annons
Nyheter

Hembrännare fick samhällstjänst

Villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst, samt 16 000 kronor i avgifter för olovligt tillverkad sprit. Det blev domen mot en 40-årig hembrännare från Kristianstad, som under nio månaders tid tillverkade omkring 315 liter sprit.
Nyheter • Publicerad 6 september 2001

Åklagaren hävdade att det rört sig om 500 liter sprit och 300 liter mäsk, som övergått till att vara sprit. Men 40-åringen har erkänt 315 liter sprit och 300 liter mäsk och större mängder fanns det inget bevis för.

40-åringen uppger att han började dricka efter en skilsmässa, och då även började tillverka sin egen sprit.

Annons

Efter hand som tillverkningen ökade sålde han även sprit. För mellan 80 och 100 kronor per liter har han sålt dunkar till tre olika män, 35 liter till två och högst 45 liter till den tredje, sa han själv. I rättegången fanns det bara bevis för inköp av 25 respektive 35 liter för de tre männen.

Vid en husrannsakan i februari i år tog polisen hand som såväl hembrännare som den mäsk som satts i dunkar. Polisen kom då också de tre köparna på spåren, vilka i samband med denna rättegång dömts till dagsböter. 50 respektive 70 dagsböter för de två som köpt 25 liter, 110 dagsböter för den man som köpt 35 liter.

De fyra männen ska även solidariskt betala 9 200 kronor för den förverkade spriten.

40-åringen uppger att han närmast är glad över att ha blivit avslöjad. Efter detta har han slutat dricka, och accepterar en dom på samhällstjänst.

Så blev det också, eftersom tingsrätten ansåg att det saknas anledning att tro att 40-åringen kommer göra sig skyldig till fortsatt brottslighet.

Om rätten istället valt fängelse hade fyra månader dömts ut.

Clifford Johansen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons