Annons
Nyheter

Hemlös man bönhörd och dömd till fängelse

Nyheter • Publicerad 3 januari 2005

Den hemlöse mannen från Trelleborg blev bönhörd tre gånger: först gripen, sedan häktad och i går dömd till fängelse.

Strafftiden sattes till två månader och ska avtjänas direkt med hänvisning till risken att mannen annars fortsätter att stjäla i butiker för att få tak över huvudet i vinterkylan.

Annons

Den 35-årige mannen från Trelleborg har ett mångårigt missbruk med kriminalitet bakom sig. När han skulle slussas ut från ett behandlingshem i mellanskåne i oktober tackade han nej till att bli placerad i ett kategorihus i Trelleborg bland andra missbrukare och brottslingar.

Mannen valde i stället att bo i bilen. Veckan före jul befann han sig i Kristianstad.

– Jag frös och mådde dåligt och gick till vårdcentralen. Där fick jag besked att jag hade en lunginflammation. Jag kände att jag behövde komma in i värmen, berättade mannen i rätten.

Han valde den något ovanliga metoden att straffa till sig tak över huvudet.

Mannen tog på förmiddagen, onsdagen den 22 december två salladsbestick och en kniv och gick genom larmbågarna. Det blev dock inte som han tänkt sig, eftersom larmet inte tjöt.

– Då vände jag, gick in igen och sade till kassörskan att jag stulit varor och bad henne ringa efter en vakt.

Mannen fördes till polishuset. Där vädjade han om att bli anhållen. Men eftersom värdet på varorna låg inom ramen för snatteri så fanns det inte laglig grund att hålla honom kvar. Mannen förklarade att han snart skulle vara tillbaks när han släpptes. Och så blev det. Han gick direkt till Åhléns, tog två dataspel för drygt tusen kronor och fortsatte ut på gatan.

– Då utlöstes larmet och jag stannade och väntade på vakten, förklarade mannen i rätten.

Nu fick han sin vilja igenom och blev häktad över jul och nyår. Rättegången slutade med att mannen tackade tingsrätten för fängelsedomen.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons