Het mat
För att hålla ånga uppe ”brassar” vi mat i dubbel bemärkelse den här veckan. Att bjuda kryddigt känns rätt just nu. Vår jambalaya är dessutom välgörande fri från grädde och feta såser. Mer grönt, mer kryddor och en värmande hetta är det som gäller för mat i januari.
4 personer
200 g stora ishavsräkor
4 tunna kabanosser eller annan kryddstark korv
3 dl ris, 1 stor gul lök
1 stor grön paprika
2-3 stjälkar blekselleri
2 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
1 1/2 msk koncentrerad kalvbuljong
1 kryddmått timjan
1 kryddmått basilika, en nypa mald kryddnejlika, en nypa mald kryddpeppar, en nypa chilipulver, hackad persilja, salt, olja, vitpeppar och vatten.
1. Skala och hacka löken. Skär paprika och selleri i mindre bitar. Finhacka vitlöksklyftorna.
2. Koka riset mjukt i lättsaltat vatten, gärna smaksatt med lite flytande fond.
3. Fräs lök, paprika och selleri med olja i stekpannan. Blanda ner det kokta riset och rör ner tomater på burk.
4. Krydda grönsaksblandningen med timjan, basilika, kryddnejlika, kryddpeppar, chilipulver samt koncentrerad kalvfond.
5. Lägg upp blandningen på fat eller tallrikar. Torka ur pannan och slå i lite ny olja. Lägg i kabanoss skuren i mindre bitar. Fräs på någon minut. Avsluta med räkorna som bara ska vara i pannan någon halvminut. Fördela korv och räkor över risbädden och garnera med färsk persilja och selleri. 4 personer
500 g köttfärs
1 ägg
4 msk ströbröd
3 msk vatten
1 kryddmått mald kummin
1 kryddmått grovmald svartpeppar
1 tesked salt
1 vitlöksklyfta
1. Blanda ströbröd och vatten i en bunke. Låt stå några minuter så ströbrödet hinner svälla. Blanda i köttfärs, ägg och kryddor. Pressa i en vitlöksklyfta. Arbeta ihop färsen, men inte mer. Överarbetad färs blir lätt seg och trist.
2. Forma till åtta jämnstora biffar som steks i smör eller margarin i medelvarm panna. Är pannan för het bränner färsbiffarna lätt eftersom de innehåller ströbröd. 4 personer
1 gul lök
1 1/2 msk smör eller margarin
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 1/2 msk koncentrerad kalvfond
2 dl grädde
1 1/2 msk paprikapulver,
1/2 tsk mejram, salt och peppar
1. Skala och hacka löken fint. Fräs löken med smör eller margarin i kastrull. Pudra över vetemjöl och späd med vatten, koncentrerad kalvfond och grädde. Sjud såsen sakta i minst fem minuter.
2. Krydda med paprikapulver och smulad mejram. Låt såsen ytterligare några minuter innan den smakas av med salt och peppar. 4 personer
Till bolognesesåsen:
3 hg köttfärs,
1 hg kycklinglever (kan ersättas med köttfärs)
1 skiva rimmat fläsk
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liten bit rotselleri
5 msk tomatpuré
3 dl vatten
1 dl rött vin (eller buljong)
1 buljongtärning
1/2 tsk timjan
1/2 msk oregano
riven muskotnöt
olja eller margarin
salt och svartpeppar
Till ostsåsen:
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
6 dl standardmjölk
1 1/2 dl riven ost
salt och peppar
Till puddingen:
lätt kokade makaroner
1. Bolognessåsen först. Skala och skär rotsaker och lök i små tärningar. Skär bort svålen från fläskskivan och skär ner resten fint. Finhacka kycklinglevern.
2. Fräs fläsk, lök och rotsaker någon minut med olja i en stekgryta. Pressa ner vitlöksklyftan.
3. Tillsätt köttfärsen. Rör och hacka i färsen så den snabbt blir grynig.
4. Avsluta med kycklinglevern. Bryn allt någon minut innan tomatpuré, vin och buljong klickas respektive hälls i. Vinet kan ersättas med buljong om man vill.
5. Koka upp och krydda med riven muskotnöt, smulad timjan och oregano. Salta och peppra samt sjud under lock i 45 minuter.
6. Koka pastan och ostsåsen. Till den senare får smör eller margarin och vetemjöl fräsa samman innan man tillsätter mjölk. Låt koka upp och sjuda sakta i fem minuter. Rör ner ost och smaka av med salt och peppar.
7. Smöra en ugnssäker form. Fyll halva formen med avrunna makaroner och slå på hälften av köttfärssåsen och ostsåsen. Så resten av makaronerna och köttfärssåsen. Avsluta med den sista ostsåsen och gratinera allt i 200 graders ugn cirka 20 minuter.
Dan Strandqvist
dan.strandqvist@ttspektra.se