Annons
Nyheter

Höjd avgift slår mot barnen

Att höja musikskoleavgiften stänger ute barn från undervisningen och strider mot FN:s barnkonvention, enligt musikskolans rektor Violetta Lefler.
Nyheter • Publicerad 4 september 2003

Barn- och utbildningsförvaltningens förslag att höja musikskoleavgiften föll inte i god jord på den kommunala musikskolan i Kristianstad. Främst är man orolig att de höjda priserna ska stänga ute vissa barn.

– Redan i dag träffar jag barn som så väldigt gärna vill spela ett instrument. De kommer fram till mig och berättar att deras föräldrar inte har råd att betala, säger musikskolans rektor Violetta Lefler.

Annons

När förvaltningens olika förslag skulle utredas, för att se vilka konsekvenser de kunde få, skickade Violetta Lefler en rapport till tjänstemännen. Rapporten heter "Musik om du är rik?" och är resultatet av Rädda Barnens kartläggning av avgifterna till kommunala musikskolan i Sverige.

– Jag hade hoppats att de skulle ta den till sig, säger Lefler.

Rapporten slår fast att höga avgifter riskerar att utestänga många barn och att det är barn i ekonomiskt utsatta familjer som drabbas värst. Detta ställs mot FN:s barnkonvention där det står utskrivet att barn har rätt till lika möjligheter till kulturell och konstnärlig verksamhet.

– Om politikerna går med på att höja avgifterna bryter de mot konventionen och ger inte alla barn samma chans, säger Violetta Lefler.

Samtidigt kan hon förstå att man från kommunen vill höja avgiften.

– Vi har haft samma priser i många år, men man borde höjt dem stegvis. Som det är nu blir det ett enormt slag mot vår verksamhet.

Eva Emmelin

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons