Nyheter

Hundratal på första maj-möte i Hästveda

Nyheter • Publicerad 2 maj 2005

Socialdemokraterna i Hässleholm ställde in årets demonstration. I stället höll man ett första majmöte i Hästveda hembygdspark, och fick reprisen på det tal som kommunals ordförande Ylva Thörn tidigare på dagen höll i Kristianstad.

– Vi vet att arbete är nyckeln till delaktighet i vårt samhälle. Vi måste därför skapa en arbetsmarknad där arbetstagare inte ställs emot varandra utan var och en bedöms efter sin kompetens.

– Kampen för kvinnors rättigheter kräver praktiska och konkreta lösningar. Den allra mest grundläggande jämställdhetsfrågan är rätten till egen försörjning.

Ylva Thörns tal knöt påpassligt an till den appell som först hölls av Irene Nilsson, lokal företrädare för kommunals och s-kvinnorna i Hässleholm.

– Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Vi är stolta, men inte nöjda. Inom en rad områden är hindren undanröjda tack vare politiska beslut, men värderingar och attityder ändrar man inte lika lätt.

– Ett speciellt kvinnoförbund behövs. Jag fick gliringar och frågor om jag inte splittrade partiet när vi bildade en socialdemokratisk kvinnoklubb, men tittar man på medlemsmötena eller de politiska församlingarna så finns ju mansklubbarna redan.

Irene Nilsson poängterade sedan kvinnofriden, ohälsotalen och att kvinnor har 70 procent av männens löner. Fler kvinnor går på högskola och universitet men på professorstjänsterna i Lund finns bara 37 kvinnor men hela 398 män.

Knappt hundra personer hade kommit till mötet där arbetarkommunens ordförande Rolf Delcomyn konstaterade att gamla traditioner återupplivats med första maj-firande i kransorterna under mellanvalsåren.

Jan-Tuve Truedsson

HÄSTVEDA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.