Nyheter

Imma & Diser går på zoo

Nyheter • Publicerad 24 april 2001

Mats Wänblad (text) & Per Gustavsson (bild):

Imma & Diser går på zoo

(BonnierCarlsen)

Saker är inte alltid vad man föreställer sig. Det får Imma och Diser erfara när dimman lägger sig över zoo och de ska gissa vem som döljer sig bakom några få konturer.

Diser är stöddig och menar att han vet allt om djur. Var gång de närmar sig ett djur går associationerna åt fel håll men den observante iakttagaren kan avslöja de flesta riktiga figurerna bakom dimman.

Annars är huvudsyftet med besöket att Imma ska visa upp sin nya hatt. Men elefanten kastar iväg hatten och apan Nikodemus lurar iväg med den och Imma och Diser får springa en extra runda för att hitta rätt på den. En lite annorlunda variant av upprepningssaga i modern tappning.

När Imma fått tillbaka sin hatt och de passerat alla djuren ännu en gång bestämmer vännerna sig för att gå på Konstmuseum eftersom Diser vet allt om konst.

Vad Imma är intresserad av, förutom att hon har en ny hatt, förtäljer inte historien. Fast hon känner igen en del djur som Diser går bet på.

En lite smålustig bok av Mats Wänblad och Per Gustavsson, men ganska förutsägbar. För de allra yngsta barnen kan den förstås fungera som en gissnings- och återberättarsaga.

Bilderna är emellanåt förvirrande eftersom djuren stundtals framställs som riktiga levande djur och omväxlande ger intryck av leksaksdjur där skatan är nästan lika stor som tigern och elefanten.

Det bästa med boken tycker jag är färgsättningen. Klara komplementfärger i förgrunden och mjukare toner i fonden, allt framställt i en blandteknik av akryl och färgpenna.

WIVECA FRIMAN

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.