Indianer vill ha reservat i Bromölla
”Har ni möjlighet att avvara 40-60 hektar, eller arrendera ut marken på en tio års basis?” frågar brevskrivaren - en man med ett mycket vanligt namn och en postbox i centrala Stockholm som adress.
Marken vill han använda till att anlägga ett indianreservat i Bromölla kommun.
”Ett indianreservat skulle säkerligen tillföra mycket turism och därmed arbetstillfällen, samt skulle media uppmärksamma kommunen” skriver mannen.
När ärendet kom till kommunen sprack många leenden upp på tjänstemäns och politikers läppar.
– Vi tar det inte på särskilt stort allvar, säger kommunsekreterare Bo Johansson.
Men ärendet tas ändå upp i utskottet.
– Skriver man till Bromölla kommun tycker jag att vi ska svara, fortsätter Bo Johansson.
Han förväntar sig att ksau snabbt kommer att ha klarat av ärende 540/2002. Det troligaste är att politikerna beslutar sig för att ge ett negativt svar. Rent teoretiskt skulle de dock kunna tänkas att de bestämmer sig för att gå vidare med ärendet, genom att kontakta avsändaren och förhöra sig vidare om hans intentioner.
– Men det tror jag inte kommer att hända, säger Bo Johansson.
Han förklarar att Bromölla inte har någon mark att avvara till ett indianreservat. Så även om politikerna visar sig intresserade blir svaret antagligen ändå negativt.
Bromölla kommun är inte den enda kommun som kontaktats av den något anonyma företrädaren för ”en grupp indianer i nordamerika”. Både Borås kommun och Arboga kommun fick i mitten av december samma förfrågan.
I Arboga skickades brevet vidare till turistchef Roland Jacobsson.
– Jag hade svårt att se allvaret i brevet och tog det mest som ett practical joke, berättar han.
Arboga kommun, liksom Bromölla, betraktas av brevskrivaren som lämpliga miljöer för ett indianreservat. ”Fördelen med er kommun är att klimatet påminner mycket om ursprungsklimatet” står det i de två identiska utskicken. Brevskrivaren talar också om att det är bråttom med att få besked. Ett hundratals indianer väntas nämligen, enligt brevet, redan i juni. Då skulle gruppen stanna i tre veckor ”för att bekanta sig med det svenska samhället” för att sedan flytta till Sverige redan i september.
Roland Jacobsson bedömde att det inte fanns någon anledning att låta brevet behandlas politiskt. Han skrev till avsändarens postboxadress och frågade om vidare upplysningar om brevskrivaren.
– I vanliga fall när vi får ett erbjudande finns det telefonnummer eller åtminstone e-postadress. Här fanns ingenting, berättar Jacobsson.
Hans förfrågan om vidare kontakt med avsändaren skickades iväg i slutet av december. Ännu har han, och Arboga kommun, inte fått något svar.
Eva Emmelin