Inga morgontidningar i biblioteket
Ett Hässleholmsinlägg får inleda jourhavandespalten idag. Det som upprör känslorna är dagstidningarna i Hässleholms nya kulturhus. Det är skandalöst hur det går till, säger den som ringer.
– Alla Skånes morgontidningar samt DN finns inte längre i biblioteket utan i kulturkaféet, som drivs kommersiellt av ett privat företag. Det irriterar mig, vill de ha tidningar får de väl prenumerera. Det ska inte våra skattepengar användas till, säger Ingvar Nilsson.
– På det gamla biblioteket gick jag flera gånger i veckan och läste tidningarna, bland annat Bladet, nu är jag där knappt aldrig. Jag har inte lust att stå där inne och hänga med en tidning, eller tvingas köpa en fika för att kunna sätta mig och läsa.
– När de varit på kulturkaféet bärs de dagen efter in på biblioteket! Nej fy...
– Det här har vi gjort för att förbättra servicen till läsarna. Vi har tagit efter Kungsbacka där man gör samma sak. Annars hade man inte fått tidningarna förrän klockan tio, men kaféet öppnar redan nio, svarar Margareta Mörck, som är kultur- och bibliotekschef.
– Även i gamla biblioteket fanns tidningarna i kaféet.
– Vi är medvetna om att det skulle behövas en dubbelprenumeration av en del tidningar men det finns det inte råd till. Däremot har kulturförvaltningen en skriven överenskommelse med Nyfiket att de som läser våra dagstidningar, kan slå sig ner och göra detta på kaféet utan att köpa något.
– Det är rätt att vi har gamla tidningar inne på biblioteket. Två dagar tillbaka finns de i tidningsstället. Sedan sparas alla dagstidningar en måndag tillbaka i ett öppet magasin som allmänheten har tillgång till. Vi har fått både positiva och negativa reaktioner, nästa vecka ska vi diskutera och utvärdera det, tillägger Margareta Mörck.
Jag är verkligen irriterad och ilsken på Bladetsporten, säger Anita i Kristianstad.
– Reportaget från 24-timmarsturneringen i innebandy handlar bara om killarna. Inte ett ord om de 19 tjejlagen som kämpade, och som jag tittade på.
– Det är inte första gången som tidningen varken ser eller hör dem. I jämställdhetens tidevarv tycker jag man också borde ge tjejerna lite uppmärksamhet.
Sedan ett tips till Leif Leufstedt som håller i turneringen. Lägg damfinalen på vettig tid och inte ett på natten då de flesta sover, säger Anita.
– Damfinalen kunde ha spelats före eller efter herrarnas final. Det hade varit mer juste. Jag hoppas det blir ändring på det också, till nästa år.
Det har skrivits så mycket om Kristianstad som en ”cykelkorgen”, men det har vi som bor ute i Fjälkinge inte märkt av. Åtta-nio kilometer har vi till närmaste cykelväg i Nosaby, säger en Fjälkingebo.
– Det är synd för då tror jag fler hade tagit cykeln. Stan ligger inom cykelavstånd, men det är ofta tung trafik även på den här småvägarna.
– Själv tvingas jag ut på E22 varje dag för jag cyklar till jobbet i Nymölla. Det finns ingen annan väg att välja på.
ICA har aldrig varit på Barbacka säger en pensionerad tidigare Dagab-anställd. Det som stod i tidningen förra veckan om vem som hade lokalerna Malmgrens Lotteriservice, var fel, säger han.
– Först var det Kristianstads Köpmannabolag. 1965 köptes lagret av Otto Werlins Efterträdare, och som på 70-talet blev Dagab. Själv jobbade jag där redan när Werlins hade det.
Slutligen ska vi behandla ämnet ”häckar” i spalten. Det vill säga de som breder ut sig utför tomtgränsen, ut på trottoarer och gator. Elin och Erik som båda är Kristianstadsbor,tar båda upp samma ämne.
– Här i stan agiterar man för ökad trafiksäkerhet och bygger farthinder av olika slag, men det verkar som om ingen vågar ta tag i häckarna. Där behövs det en razzia och det är precis rätt tid att klippa dem nu, påpekar Erik.
– Jag vill också klaga fortsätter Elin. På många ställen på Egna hem kan man inte använda trottoaren utan måste gå ut i gatan. Både häckar och grenar från träden sticker ut.
Idag är det en ny dag med ny jourhavande. Välkommen att ringa!
Jan-Tuve Truedsson