Nyheter

Inget medlemsras efter vårdstrejken

Efter vårens strejk hotade många besvikna medlemmar i Vårdförbundet att lämna facket. Men det väntade medlemstappet har uteblivit. Under juni lämnade färre än tusen medlemmar förbundet.
Nyheter • Publicerad 22 juli 2008

När årets löneförhandlingar mellan Vårdförbundet och motparten Sveriges Kommuner och Landsting började kärva tidigt i våras fick det till följd att nya medlemmar strömmade till facket. På kort tid ökade förbundet sin medlemskår med drygt 4 000 medlemmar. Men trots en sex veckor lång strejk som orsakade kaos inom sjukvården på flera håll i landet, blev en majoritet av Vårdförbundets medlemmar besvikna när det centrala avtalet skrevs på i slutet av maj. Många sade att de nu skulle lämna förbundet.

Men färsk statistik från Vårdförbundet visar att få har gjort allvar av sitt hot. Under juni månad försvann 836 medlemmar. Det innebar en minskning från 112 577 till 111 741 medlemmar, vilket var betydligt mindre än väntat.

En möjlig förklaring till det uteblivna medlemsraset kan vara att de flesta medlemmarna ännu inte vet vad årets avtal i slutänden kommer att ge. Det blir inte klart förrän de lokala förhandlingarna är färdiga.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.