Nyheter

Ink - mer än litteratur

Litteratur skall vara lika angeläget och omedelbart som film eller musik. Det säger Hannes Nordholm, en av förläggarna i unga bokförlaget Ink.
Nyheter • Publicerad 24 januari 2003
Förläggargänget bakom dagens Ink.
Förläggargänget bakom dagens Ink.Foto: 

Det stockholmsbaserade förlaget Ink började som en motreaktion. Kritikern Björn Wiman och författarna Aase Berg och Niklas Darke startade förlaget 1998 för att kunna ge ut böcker som var mer udda och experimentella än de som vanligtvis kommer ut på de större förlagen. På två år blev det tre böcker – och en hel del positiva recensioner.

Ink etablerade sig som ett litet men röststarkt unglitterärt förlag; här kunde man hitta det djärvaste och nyaste i svensk litteratur.

Hösten 2000 tog författaren Sara Villius och formgivaren Fredrik Nilsson över förlaget och gav det en delvis yngre och mer populärkulturell profil, vilken bland annat visade sig i den omskrivna debutantantologin Tittut! I höstas lämnades Ink över till ytterligare en ny besättning, som i dag driver förlaget. Hannes Nordholm, en av de fyra nya förläggarna, berättar att arbetet fortskrider i gammal god Ink-tradition:

– Ja, vi driver förlaget ungefär som förut. Vi vill att litteratur ska vara lika angeläget och omedelbart som musik eller film. Bra litteratur kan vara begripligt och lättillgängligt, det behöver inte vara svårt och tråkigt. För att nå läsare har Ink flera andra verksamheter än bokutgivning. Bland annat skickar man ut e-postföljetonger och arrangerar uppläsningar – under våren ska Ink hålla i ett arrangemang på Elverket, en scen för ungt och nyskrivet i Stockholm. Med tiden har förlaget kommit att fungera som ett litterärt nätverk; här samlas även unga författare som ligger på andra, större förlag.

Men bokutgivningen är fortfarande Inks kärnverksamhet. Snart kommer Ink att presentera en ny debutant, men vem hon är vill Hannes Nordholm inte avslöja just nu.

– Nej, det projektet är inte riktigt i hamn ännu. Men jag kan i alla fall säga att det är en ung tjej som vi har samarbetat med ett tag. Tidigare har förlaget kommit in när manuset redan är klart, men nu vill vi mer arbeta fram böckerna i dialog med författarna. Det blir bättre så. I redaktionen sitter, förutom Hannes, också Elin Ahlin-Sundman, Niklas Frykholm och författarinnan Titti Persson. Tillsammans med ytterligare fyra redaktionsmedlemmar läser de de 20 till 30 manus som kommer in till förlaget varje månad.

– Vi läser allt som kommer in och till skillnad från de stora förlagen ger vi alla personliga svarsbrev. Det blir nästan bara refuseringsbrev, ytterst få manus är utgivningsbara. Jag tror inte att det är särskilt många bra manus som inte kommer ut.

Eftersom Ink är ett ideellt förlag hinner de fyra redaktörerna inte med att ge ut mer än max en bok om året. Ändå – eller kanske just därför – har Ink hyfsat god ekonomi. Hannes är inte oroad för den fortsatta utgivningen.

– Hittills har den ekonomiska biten funkat bra. Alla böcker som Ink har släppt har sålt slut, Ola Juléns diktsamling Orissa har till och med kommit i nytryck. Man behöver inte ha ett känt namn och ett stort förlag i ryggen för att en bok ska sälja bra!

Petter Bengtsson

Mer information: www.inkbokforlag.com

STOCKHOLM FÖRLAG
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.