Nyheter

INTERNET livlina på ålderns höst

David och Britta Berg hade aldrig använt datorer, men när de flyttade till Teneriffa för tre år sedan ändrades allt. Plötsligt blev datorn och Internet ett livsviktigt sätt att hålla kontakten med släkt och vänner. – I dag skulle vi inte kunna vara utan det. Vi sitter minst ett par timmar i veckan och skriver brev, säger Britta.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2002

David och Britta Berg har gjort som många andra svenska pensionärer. De tillbringar vintern i ett varmare land.

För David och Brittas del har det blivit Teneriffa, den spanska vulkanön utanför nordvästra Afrikas kust. Hit kommer de i oktober och stannar till i april. Just nu är de hemma i Trollhättan.

Och för första gången på ett halvår är de utan dator.

– Den står nedpackad i sommarstugan. Jag skulle gärna vilja ha den nu, men den får vänta. Det är härligt att kunna använda telefonen och höra vännernas röster, utan att det blir jättedyra räkningar, säger Britta.

Britta är 70 år och David 78. Britta arbetade tidigare som lågstadielärare och David drev sitt eget företag. Där fanns visserligen datorer, men det var inget han använde. Och för honom har alltid datorn varit synonymt med jobb, vilket har gjort att han inte känt något intresse av att förkovra sig i datoranvändandet.

Men när de flyttade till Teneriffa hösten 1999 förändrades det.

På södra Teneriffa finns två mötesplatser för svenskar. Det ena är Svenska kyrkan i Los Christianos och det andra är det svenska Internetcentret Start i Las Americas. Det var där Britta och David kom i kontakt med andra svenskar som använde Internet för att hålla kontakten med Sverige under vintern.

– Det var ju förstås ett bra sätt att kunna hålla tätare kontakt med alla hemma. Det går snabbt att skicka breven och det kostar väldigt lite. Att prata på telefon är roligt men det blir hemskt dyrt, säger Britta.

Så paret Berg gick en internetkurs på Internetcentret. Där lärde de sig använda mailprogram och en webbrowser. Allt som behövs för att kunna surfa på nätet och skicka e-post.

Britta har sedan byggt på med två kurser i ordbehandling.

– Jag tycker att det är jättekul med datorer. Det är fascinerande och spännande. Jag kan tänka mig att gå fler kurser för jag har stor nytta av det.

Britta använder nästan uteslutande e-postfunktionen. Hon brevväxlar med sina väninnor och barn. Barnbarnen är lite för stora för att vara intresserade just nu.

– Det blir väl ett och annat mejl, men vi var viktigare för barnbarnen när de var små. Just nu är de i en fas av livet där vi inte har någon större betydelse, men det kommer snart att förändras. Det märker man på de äldre barnbarnen, de börjar komma tillbaka nu, säger Britta.

David använder internet mest till att surfa. Han läser svenska dagstidningar, och främst då lokaltidningen på nätet.

– De stora tidningarna finns på Svenska kyrkan, men de har inte Trollhättans tidning, säger han.

– Men jag har ingen lust att gå kurser eller använda datorer mer än nödvändigt. Jag fick mer än nog av allt sådant under åren jag drev mitt företag.

Just nu letar Britta efter en begagnad bärbar dator. Hon vill kunna sitta hemma och slipa på sina brev, för att sedan ta med dem på diskett och kopiera in i e-postbreven.

– Eftersom man betalar för tiden man är uppkopplad mot internet så blir det att man stressar och skriver lite kortare än man egentligen vill. Även om man sitter två timmar vid datorn så räcker det inte för att skriva långa brev till alla vänner.

Det är många äldre som gör som David och Britta. För även om datoranvändningen är högst bland yngre människor, är det ändå många äldre som har tillgång till dator i hemmet. När SCB gjorde sin undersökning om privatpersoners användning av datorer och Internet i höstas, visade det sig 67 procent, eller nästan sju av tio, i åldern 55–64 år har dator hemma.

Och nästan sex av tio använder internet.

– Jag tycker att det är ganska höga siffror. Nästan två tredjedelar i den här åldersgruppen har dator hemma och använder den för internet, det är inte lite, säger Anders Hintze som är statistiker på SCB.

Dessutom är det en ökning från SCB:s undersökning 2000. Då hade knappt sex av tio dator hemma och mindre än hälften tillgång till internet.

– De här människorna kommer att fortsätta använda datorn och internet, så ju längre tiden går, ju fler äldre dator- och internetanvändare får vi.

Vad de äldre använder datorn till eller exakt vad de gör på internet visade inte SCB:s undersökning.

– Nej, de enda frågor om användning vi ställde var om de skulle föredra att rösta på internet och om de har handlat något på internet.

En majoritet av de tillfrågade föredrar att rösta på nätet, men bara en av tio i åldersgruppen 55–64 år har någonsin handlat något på internet. I åldern mellan 20 och 34 år har över 34 procent handlat över nätet.

David och Britta Berg har aldrig handlat något på internet.

– Nej, man har hört att det ska vara osäkert så det känns inte som man törs. Däremot har vi bank på internet, men det använder vi mest för att titta på saldo. Våra räkningar betalar vi med autogiro, säger Britta.

På SCB vet man inte exakt vad svenskarna gör på nätet.

– Vi vet av andra undersökningar att e-post är det som de flesta använder internet till, så det finns nog skäl att tro att många äldre använder internet till just det. Vi ska göra en mer omfattande studie tillsammans med flera andra EU-länder senare i år, där vi ska ställa fler frågor och därmed också få en klarare bild över vad folk använder sina datorer och internetuppkopplingar till.

Orsaken till man inte har någon dator hemma varierar med åldern. I den yngsta åldersgruppen är priset ett avgörande skäl, men bland de över 55 år är det bara en av tio som anger kostnaden som orsak. Däremot anser fyra av tio att de inte har något behov av en dator hemma.

THOMAS ARNROTH/

TT SPEKTRA

thomas.arnroth@bahnhof.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.