Annons
Nyheter

Intresset minskar för fria kurser på högskolan

Intresset för högskolornas fristående kurser fortsätter att minska. Högskolan Kristianstad har lockat 4 121 sökande till höstens 150 fristående kurser. Det innebär att antalet sökande minskat med 22 procent jämfört med förra årets 5 318 ansökningar.
Nyheter • Publicerad 27 april 2001

Mellan hösten 1999 och hösten 2000 minskade antalet sökande med cirka tre procent, från 5 470 till 5 318. Årets minskning är alltså avsevärt större. Samtidigt har antalet kurser ökat från 103 hösten 1999 till 123 år 2000. I höst planerar man för 150 fristående kurser.

Antagningsenheten hittar förklaringen i rådande högkonjunktur och minskande kullar. Det är upp till varje institution att avgöra om en kurs måste ställas in på grund av ett för lågt antal sökande.

Annons

– Siffrorna kan vara lite vilseledande. En del kurser ingår i program samtidigt som man kan söka dem som fristående kurs. De som läser på programmet behöver inte lämna in en ansökan till dessa kurser, säger Inger Svensson på antagningsenheten på Högskolan Kristianstad.

Rektor Bengt Lörstad är inte alltför alarmerad över de vikande siffrorna.

– Det blir ett bättre förhållande mellan antalet sökande och antalet lediga platser. Nu blir chansen större att komma in för dem som söker, säger han.

Trenden med ett vikande antal sökande är inte unik för Högskolan Kristianstad. Antalet förstahandssökande till fristående kurser på Växjö universitet visar också på en negativ trend. Jämfört med i fjol har man i år 15 procent lägre antal sökande. Till hösten 2001 har 6 700 sökt sig till Växjö universitets 444 fristående kurser, mot 7 900 hösten 2000.

– Det är en stadig kräftgång, säger Peter Citron, antagningschef på Växjö universitet. Samhällets högkonjunktur är vår lågkonjunktur.

Helt negativ tycker han inte att bilden är.

– I perioder av lägre söktryck ser de som söker att de kommer in och garderar sig inte i samma utsträckning genom att söka till flera högskolor. På så sätt får vi säkrare studenter än tidigare.

Den grupp som minskat mest är de som kommer direkt ifrån gymnasiet.

[-]Den gruppen är också mest intresserad av jobb. Det är förståeligt efter tolv år i skolan. På sikt är det fördelaktigt för högskolan att få studenter som sysslat med något annat innan de söker sig hit.

En annan förklaring kan vara att flera ungdomar väljer att läsa in ämnen eller komplettera sina betyg på Komvux innan de kan komma in på högskolan.

Annons

De kurser som drabbas hårdast är de inom naturvetenskap och teknik.

– Minskningen slår rakt över, men de som drabbas hårdast är de där vi av tradition har färre sökande som tekniska och naturvetenskapliga kurser, säger Peter Citron.

Åsa Pearce

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons