Nyheter

Irakier kräver omprövning

"Vi vill leva, vi vill stanna" skallade ropen från ett 50-tal irakiska demonstranter på väg från Stora torg till Migrationsverket. Regeringen måste ompröva sitt återtagandeavtal med Irak, anser de.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2008
– Vi vill vara med och bygga Sverige, leva i fred, betonade Omar Maan Abdulamir för kontorets chef Bertil Olsson.
– Vi vill vara med och bygga Sverige, leva i fred, betonade Omar Maan Abdulamir för kontorets chef Bertil Olsson.Foto: 
Ropen skallade utanför Migrationsverkets kontor på onsdagsförmiddagen.
Ropen skallade utanför Migrationsverkets kontor på onsdagsförmiddagen.Foto: 
– Det går inte att återvända till Irak. Fråga våra famljer, det är ljug, sa Omar Maan Abdulamir till Migrationsverkets chef Bertil Olsson.
– Det går inte att återvända till Irak. Fråga våra famljer, det är ljug, sa Omar Maan Abdulamir till Migrationsverkets chef Bertil Olsson.Foto: 
Irakierna marscherade i samlad tropp mot Migrationsverkets kontor.
Irakierna marscherade i samlad tropp mot Migrationsverkets kontor.Foto: 
Vi vill leva, vi vill stanna, ekade det utanför Migrationsverkets kontor.
Vi vill leva, vi vill stanna, ekade det utanför Migrationsverkets kontor.Foto: 
– Min dotter har skjutits till döds, hennes man är förlamad efter en skottskada. Jag vill inte att min son ska råka ut för samma sak, säger Sahar Alwan. Bilder: Willy Alm
– Min dotter har skjutits till döds, hennes man är förlamad efter en skottskada. Jag vill inte att min son ska råka ut för samma sak, säger Sahar Alwan. Bilder: Willy AlmFoto: 

Klockan elva på onsdagsförmiddagen samlades ett stor grupp irakier från Kristianstad med omnejd för en demonstration. Samtliga väntar besked på om de får stanna i Sverige eller ej.

Den 18 februari slöt den svenska regeringen ett avtal med den irakiska regeringen i Bagdad. Avtalet innebär att Irak förbinder sig att återta irakiska medborgare som inte får asyl i Sverige.

Men demonstranterna, som kom från olika delar av Irak och olika etniska grupper, såväl shia- som sunnimuslimer och kristna, hävdar att landet inte är säkert.

– De har utvisat 400 irakier nyligen, vi vet inte vad som hänt med dem, säger Naed Mansi, en i gruppen av demonstranter som samlas på Stora torg.

Några håller svenska flaggor i händerna, andra handskrivna plakat med bland andra texterna "Politiker skicka oss inte till helvetet", "Ompröva avtalet med Irak" och "Ge oss frihet för att kunna njuta livet i fred".

Sahar Alwan har med sig ett foto på sin dotter med make och ett annat på en son med familj.

– Min dotter har skjutits, hon är död, hennes man blev skjuten med sju skott och är förlamad. Nu vill jag inte mista min son och hans familj också, säger hon.

Det handlar inte om att kräva att USA ska lämna Irak.

– Nej, utan om vår säkerhet. Det finns så många olika påtryckningar utifrån mot Irak, ett politiskt spel. Man vet inte vem som är fiende, det finns olika milisgrupper och al qaida, säger Mohamed Adel Hameed som är läkare.

– Mina kollegor har blivit skjutna, lärare på medicinhögskolan kan inte arbeta, säger han.

Gruppen tågar gemensamt från torget fram till Migrationsverkets kontor där de stannar utanför. Ropen skallar "Vi vill leva, vi vill stanna" och ekar mellan husen. En delegation på tre personer får träffa kontorets chef Bertil Olsson och handläggare Torgny Paulsson som tar emot gruppens skrivelse med krav på omprövning av beslutet.

– Vi vill stanna i Sverige, hjälpa till att bygga och utveckla landet. Vi vill leva i fred, betonar Omar Maan Abdulamir.

– Det går inte att återvända till Irak. Fråga våra familjer, det är bara ljug.

Kontorets personal lyssnar och tar emot gruppens skrivelse.

– Vi är en myndighet och kan inte ändra på avtalet. Det är bättre att ni vänder er till politikerna i stället. Men vi ska vidarebefordra era synpunkter upp i vår organisation, till våra chefer, lovar Bertil Olsson.

Inga-Lill Bengtsson

044-18 56 13

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.