Nyheter

Irländsk kulturskatt

Nyheter • Publicerad 31 maj 2002

Irländsk kulturskatt. Hundratals manuskript och anteckningar av den irländske författaren James Joyce har köpts av Nationalbiblioteket i Dublin för den nätta summan av 110 miljoner kronor. Samlingen, som tros vara den största i sitt slag, inbegriper bland annat hittills olästa utkast av klassikern ”Odysseus”, skriver BBC News på sin webbplats.

Dokumentet har fram till nu funnits hos Alexis Leon, son till James Joyce förre medhjälpare Paul Leon. Denne räddade materialet undan nazisterna under andra världskriget, sedan Joyce tvingats fly från Paris. Joyce hann inte få med sig dokumenten varpå hans hyresvärd skulle auktionera ut dessa för att täcka den världsberömde författarens obetalda hyror. Paul Leon hann dock före och köpte tillbaka materialet.

Nationalbibliotekets köp räknas som ett av de största som en nationell kulturinstitution gjort på den gröna ön. Hälften av pengarna kommer dock från en av Irlands största banker.

TT SPEKTRA

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.