Nyheter

Jourhavande reporter

Nyheter • Publicerad 1 mars 2001

Ros till taxiförare från färdtjänsten, ris till cyklister på stan. Lägg därtill katter med vårkänsla, bilköpsdilemma och musik i, ja, ni vet vilken kanal vid det här laget.

Vi börjar med Elsa Rosén som är ideell tränare av förståndshandikappade i bowling i Tollarp. Föreningen har det upplyftande namnet BK Skoj.

Vi har så roligt, förstår du. Men jag ringer för att jag vill ge en eloge till Thomas Hilm som körde färdtjänsten under hela lördagen när vi hade seriespel för lag i hela Skåne i Tollarp. Han körde till och med någon med maginfluensa hem, säger Elsa glatt.

Tivolibadet får en ros från Kerstin i Skånes Viby:

I fredags hade de levande musik och ljus i badet. Väldigt trevligt.

Rena Vilda Västern. Det tycker John Persson om cyklisters beteende i stan:

Jag såg en vuxen cykla mot tre röda ljus på Södra Kaserngatan, en kille körde mot körriktningen i rondellen och de kör mot enkelriktat, förklarar John.

De är en trafikfara. Polisen borde bötfälla cyklisterna på en gång, inte bara stanna dem och ge en varning. När polisen försvunnit fortsätter cyklisterna som om ingenting hänt.

Krister Kjellander, trafiksamordnare för närpolisen, uppger att polisen visst bötfäller cyklister som bryter mot trafikreglerna.

Det ser jag i de rapporter vi får in, vi bötfäller de som kör mot rött ljus, utan lyse och för paråkning.

Kjellander håller med om att många cyklister varken förstår - eller bryr sig - om att de är en trafikfara.

Man kan ju fråga sig vad en del håller på med. Vi stoppade en kille, med bara en mössa på huvudet, som körde en oregistrerad motocrosscykel, berättar Kjellander.

Även om polisen bötfäller cyklister är lagens långa arm dock mänsklig i det väder som råder.

Cyklar med dynamo kan vara svåra att få till att fungera i den här väderleken, det har vi förståelse för.

Bilköp kan vara ett dilemma. För såväl köpare som säljare. Ramona Malmberg i Hanaskog med make var på jakt efter en Toyota Previa och hittade en på Toyota Center i Kristianstad.

Efter några besök beslöt sig paret att slå till. Ramona ringde i måndags och fick löfte om att bilen skulle hållas till på tisdagen.

När jag kom på tisdagen var bilen såld. Vi blev mycket besvikna. Ingen hade ens ringt och sagt något. Vi kommer aldrig att handla någon bil där mer, säger Ramona som senare hittade en likadan bil i Hässleholm som paret snabbt slog till och köpte.

På Toyota Center beklagar man det inträffade - maximal otur.

Vi var olika säljare som var inblandade och det fanns en annan spekulant på bilen, det informerade vi om. Eftersom vi blir lurade hundratals gånger av folk som säger att de ska komma men sedan inte dyker upp är det den som först bestämmer sig för att köpa som gäller, förklarar Verner Nilsson, chef för Toyota center.

Dessutom var det heller inte, uppger Verner Nilsson, helt klart med vilket pris man kommit överens om vad gäller inbytesbilen.

För att undvika liknande missöde ger Verner Nilsson rådet att alltid uppge namn och telefonnummer så kan bilfirman ringa upp.

Då kan vi, om en spekulant dyker upp, kontrollera om en köpare står fast vid den muntliga uppgörelsen eller ej.

Pertti Hytönen i Bromölla ger ett allmänt råd till alla kattägare för att undvika att jourhavandespalten blir en ren kattspalt:

Bered er på att alla hankatter gärna stannar borta tre, fyra veckor för att se sig om lite. Sen kommer de hem igen, förklarar han.

Till och med kastrerade katter får ett nyvaknat intresse och nosar på andra hankatter, uppger Pertti Hytönen.

En nyinflyttad frågar var den stora Bo Mässan hålls kommande helg.

På gamla yllefabriken, Yllan, på söder som numera är ett stort företags- och konferenscenter.

Musiken så. Gyllene guldbruna ögon eller ej.

En medelålders dam tycker musikutbudet på Radio Kristianstad är bra och vill ge lokalradion en ros för det, eftersom kritiken varit så hård. En tonårsmamma säger att kanalen kan sluta försöka spela musik som ungdomar tilltalas av.

Jag har frågat - de lyssnar på NRJ, Rix FM med flera kanaler.

En annan uppringare efterlyser gamla fina låtar såsom En liten grimma och Gamle Svarten.

En sak är då säker - lokalradion engagerar.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.