Nyheter

Jourhavande reporter

Nyheter • Publicerad 24 januari 2001

Snabbkassor och katter, klagomål och IFK. Det är något av det som dagens jourspalt handlar om.

Först ut är två kvinnor som önskar fler snabbkassor i butikerna, däribland Willys. De anser att de hellre åker till andra affärer, där köerna inte är lika långa.

Vi har inte snabbkassor, bland annat av utrymmesskäl, förklarar Patrik Nilsson, butikschef på Willys.

Dessutom är det så att det inte går fortare i en snabbkassa än i en vanlig kassa. Det är andelen kunder som gör det tar tid, inte mängden varor. Och det är inte fler kunder i en vanlig kassa än i en snabbkassa.

Hanöhallen fick också kritik för sin så kallade snabbkassa.

Där går det till så att snabbkassan oftast är stängd, och det är långa köer. Sedan är det vissa med få varor som bara traskar förbi köerna och kassorna, och går ut i kiosken och betalar sina varor där. Hittills har jag aldrig sett någon nekas detta förfarande. Men varför upplyser Hanöhallen inte om att man får göra så? Och varför har de en stängd snabbkassa, om man ändå kan gå ut och betala i tidningskiosken? undrar Lena i Åhus.

Vi försöker har snabbkassan bemannad, men det går inte alla dagar, svarar Staffan Andersson, butikschef för Hanöhallen.

Vissa dagar, som vid pensionsdags, utbetalning av barnbidrag och lönedagar, är det många kunder och jag tror inte det finns någon affär som undviker köer de dagarna.

Beträffande dem som går förbi kassan för att betala i tidningskiosken säger han:

Det är ingen idealisk lösning att kunderna gör så. Men om vi skulle stoppa dem när de gått ut och tagit kölapp, hade vi säkert fått ännu mer klagomål... Men det går inte fortare därute, för de kassorna är inte lika effektiviserade. Vi ska se över den biten nu, lovar Staffan Andersson.

Jenny Fredriksson efterlyser sina katter, mor och son, vilka försvann från Trollsländevägen i Åhus den 30 september.

Vi var nyinflyttade då, kanske har de gett sig av mot Everöd-Gärds Köpinge, där vi kom ifrån. Mamman var svart med tjock päls, sonen svart med vit nos, vit bringa och tassar. Om någon nu tagit hand om katterna får de självklart behålla dem, vi vill bara veta vad som hänt, säger Jenny, som nås på telefon 044-235044.

Mats Hallqvist i Kristianstad vill ge den nya styrelsen för IFK Kristianstad en eloge.

Jag vet att de jobbar dag och natt nu för att undanröja konkurshotet, det ska de ha all heder av.

Mer om IFK; Lotta i stan har också läst om krisen.

Man kan ordna galor för allt möjligt. Då måste man väl även kunna rädda den föreningen. Det finns gott om folk som har mycket pengar här i trakten, kan inte de gå in och rädda föreningen? IFK är ju ortens stolthet, och dessutom kan det hindra ungarna från att hänga utanför McDonalds, om de får ett sunt fritidsintresse.

Lars-Göran i Östra Göinge vill lämna ett förslag till tullen:

Det talas om att vissa stjäl och sedan tar med sig varorna utomlands, ibland till sina hemländer. Varför inte helt enkelt begära att alla som tullen tar in ska kunna visa upp kvitton på alla varor, att de ärligt har köpt dem? För inte så länge sedan fanns det ju krav på att vi skulle spara kvitton i tio år, för att kunna bevisa äganderätten till en vara.

Helmut Rönndahl säger att han är pensionär på Österäng och fundersam till den nye kommundirektören.

Vad gör han egentligen för 58000 kronor i månaden? Det vore bättre om kommunen satsade på vård och omsorg. Det är fel att ha så många högavlönade gubbar i kommunen, en normal lön på 20000-25000 borde räcka alldeles utmärkt till dem.

Det var allt som fick plats i dagens jourspalt. Men morgonstunden bjuder på fler tillfällen. Då sitter Eva Emelin vid telefonen mellan halvnio och halvtio.

CLIFFORD JOHANSEN

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.