Annons
Nyheter

Jourhavande reporter

Nyheter • Publicerad 19 januari 2001

Vårtecken redan i mitten på januari. Det möttes jag som jourhavande av efter en resa till Danmark, där det var kallare än någonsin. Kall luft pumpades upp från Alperna över Jylland och gjorde de danska vägarna glashala.

En igelkott har gästat Siv Sjöström i Vanneberga. I ett par dagar har den dykt upp och fått mat av familjen. En dag kom han två gånger. Det känns som ett vårtecken, men troligen har igelkottens biologiska klocka fått en störning.

Annons

”Berran” i Åhus ger Göran Persson och hans medhjälpare beröm för att de röjt upp på motionsspåret. Skymmande grenar har tagits bort och belysningen når nu ned till stigen.

– Nu kan både orienterare i Pan-Kristianstad samt friidrottarna i Åhus Friidrottsklubb kan satsa för fullt i träningen, förklarar ”Berran”.

En vårdsökande bosatt i Knislinge, men med arbetsplats i Kristianstad har i veckan förgäves försökt få en tid hos tre av vårdcentralerna i Kristianstad. Men uppmanats att gå till vårdcentralen i Knislinge. Damen dras med en ögoninflammation. Den är irriterande och då hon utnyttjar allmänna kommunikationsmedel för resan till jobbet är det svårt att resa fram och tillbaka för ett läkarbesök i Knislinge.

Det är fritt vårdsökande och vi ställde oss lite undrande till varför inte damen kan få en tid i Kristianstad. Därför ringde jag upp Sven-Erik Bergkvist, s, oppositionsråd och vice ordförande i produktionsberedningen.

–Naturligtvis gäller fritt vårdsökande. Speciellt ett fall som detta, där kvinnan jobbar i Kristianstad. Hon skall givetvis få gå på en av vårdcentralerna.

Barbro Persson i Nosaby är missnöjd över musikvalet i Radio Kristianstad. Hon saknar svenska artister som Sven Bertil Taube, Östen Warnerbring och Gunnar Wiklund.

–Vad jag kan förstå är det äldre människor som går hemma hela dagarna och lyssnar. Ungdomarna är väl i skolan eller arbetar. Nu tvingas man att koppla över till Radio Blekinge eller Radio Malmöhus för att få lyssna till musik, som vi tycker om. Ett annat alternativ är att stänga av radion.

Christer Johansson undrar varför inte Kristianstadsbladets sportjournalister har berömt Kristianstads IK och Kristianstads FF för att de båda klubbarna lyckats lösa sin problem med skatteskulder.

–Det hade inte skadat med ett grattis i tidningens spalter! Eller är det jantelagen som gäller.

–Vi är givetvis både positiva och glada över att de båda föreningarna klarat av sina ekonomiska problem, säger sportchefen Patric Nilsson. Jag skriver själv i en krönika i torsdagstidningen: ”Idrotten i stan blöder. Mikael Ekström såg till att den inte förblödde genom att rädda Kristianstads IK och Kristianstads FF.” Förhoppningsvis har föreningarna lärt sig något av det som hänt.

Annons

Signaturen ”Ej jaktmotståndare” på Näsby undrar varför Kristianstads kommun har arrenderat ut jakten på Näsby fält, där så många pensionärer och motionärer använder området varje dag.

–Jag vill ta upp denna frågan, då den berör många människor. Näsby fält är en oas för oss. Meningen är att området skall bli naturreservat. Jourhavande vände sig till Bertil Olsson på Kristianstads kommun.

–När kommunen övertog Näsby fält från Fortifikationsförvaltningen 1995 fanns ett jaktarrende för militärernas jaktvårdsförening. Kommunen övertog det avtalet. Vi har inte fått några reaktioner om att det skulle ha medfört olägenheter för friluftslivet. Vissa diskussioner har förts inför reservatsbildningen att förbjuda jakt på vissa delar.

–Det finns olika uppfattningar om det skall bedrivas jakt på välfrekventerade friluftsområden och frågan har diskuterats. Vi kommer inte helt att slopa jakten, då den behövs om den bedrivs på ett ansvarsfullt sätt. Vildsvinsstammen ökar och kan behöva hållas efter liksom skadedjur.

Engelska sjukan var en svår sjukdom i början på 1900-talet, berättar signaturen ”Erik”. Nu tycks den på nytt ha drabbat England i form av engelska avundsjukan.

–Det är mest bland alla fotbollsfantaster, som sjukdomen har fått fotfäste. De gillar inte att Sven-Göran Eriksson utsetts till förbundskapten. De engelska tränarna har inte hållit måttet, när engelska förbundet valt ny ledare för landslaget.

Ingvar Tillgren skänker perspektiv åt den tid vi lever i. På radion hörde han en professor som forskat om utbrändhet säga att det är viktigt att sova och inte ta med sig arbetet hem.

Både jag och min hustru skrattade. Det har vi väl alltid vetat, det fick vi lära av våra föräldrar.

Han tycker att den nya tidens människor borde fråga den äldre generationen om hur det var förr.

–Vi stressade inte och vi tog aldrig med oss jobbet hem.

Annons

Till sist har Ingvar Tillgren ett litet visdomsord som är tänkvärt i dessa tider:

”Ta det lugnt, det kommer en morgondag. Och kommer det inte en morgondag, då lever du inte längre”.

Och du, Tommy, som undrade om Södra Torg är detsamma som Lilla Torg, och att det nu skulle ha bytt namn. Nej, så är det inte. Södra Torg blev namnet på en ny skapelse: utrymmet ner mot gavlarna på länsstyrelsens och skatteförvaltningens längor. Däremellan finns ett torgliknande utrymme.

På måndag sitter Roger Bing på Brobyredaktionen vid telefonen beredd att ta hand era samtal.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons