Nyheter

Jourhavande reporter

Nyheter • Publicerad 11 januari 2001
fotgängare fram. Få bilister stannar och låter de gående passera på övergångsstället vid de så kallade Finlandshusen.
fotgängare fram. Få bilister stannar och låter de gående passera på övergångsstället vid de så kallade Finlandshusen.Foto: Här släpps ingen

Trafik och motor är uppenbarligen något som angår de allra flesta. Det visar inte minst samtalen till jourhavandespalten. Nästan varje dag ringer våra läsare och vill ventilera olika företeelser i trafiken. Ja, igår morse var det faktiskt bara ett par, tre telefonsamtal som i n t e handlade om trafik.

Ändå behandlar våra styrande ämnet med stor njugghet. Härom året avskaffades det speciella kommunikationsdepartementet och på polissidan håller den specialutbildade trafikpolisen nästan på att utplånas.

Resultatet har inte låtit vänta på sig. Sveriges fantastiska Nollvisionstanke om noll dödade i trafiken innebar till exempel att vi som ett steg på vägen skulle vara ”nere” i 400 trafikdödade år 2000. I verkligheten stiger nu dödssiffran – troligen till ö v e r 600 trafikdödade.

En som inte är ett dugg överraskad över den utvecklingen är Seth Persson i Kristianstad. Han ringer och applåderar polisens försök att få ordning på trafiken på piazzan framför Domus.

–Gör inte gatukontoret något radikalt där kommer det att hända en olycka, ja jag är förvånad över att det redan inte har hänt någon...

Härom dagen stod inte mindre än sex personbilar parkerade huller om buller så att cykelvägen blockerades och gångtrafikanterna hade svårt att komma fram.

–Samtliga sex bilister hade gjort ärende till bankautomaten, berättar Seth. Som har ett förslag.

–Stäng av piazzan för all privattrafik. Låt bara yrkestrafiken komma fram där om de har ärende dit.

En upprörd morgonpendlare hör också av sig.

–Det har dykt upp ett nytt fenomen på motorvägen från Vä in mot Kristianstad. Jag vill kalla dem vänstertrafikanter så högertrafik vi än har. Och deras beteende är minst sagt trafikfarligt.

Alltså; Redan i höjd med Vä lägger sig dessa bilister till vänster i motorvägens omkörningsfil. Anledningen är att de tre-fyra kilometer längre bort skall rakt fram in mot Kristianstad i stället för att svänga höger ut på nästa motorvägsstump mot Sölvesborg och Kalmar.

–Resultatet blir lång att de korkar igen vägen, skapar långa köer och framkallar stor irritation.

–Ja de utgör en verklig trafikfara av mått.

Mia på Helgedal i Kristianstad vill också prata trafik. Hon är upprörd över hänsynslösa bilister som trots den nya lagen för något halvår sedan, vägrar släppa fram fotgängare som står och väntar vid övergångsställen.

–Det är alldeles fruktansvärt på Långebro. Jag vet inte hur många gånger jag tvingats stå där länge, länge medan den ena bilen efter den andra susar förbi. Det tycks mig som man fullständigt glömt bort att det faktiskt råder väjningsplikt gentemot fotgängare.

Mia tycker det kan vara dags för den trafikpolis som knappast längre finns att ta itu med syndarna och ge dem en näsbränna så de lär sig...

Trafikpolisen Krister Kjellander förklarar att just nu har man koncentrerat sina krafter på att försöka öka trafiksäkerheten kring våra skolor efter jullovet.

–Men det stämmer nog som Mia säger, att det blivit sämre regelefterlevnad vid våra övergångsställen. Bilisterna måste skärpa sig, det är helt klart. Och så fort vår speciella satsning på säkrare skoltrafik är över skall vi ta en närmare titt på det här.

Till sist några rader om...

... ABKs duktiga fastighetsskötare Gert Nilsson och Lars Östberg i Tollarp. De är värda ett helt fång blommor för sitt sätt att pyssla om hyresgästerna på Feglers gata.

... klantiga fångvårdare som släppte iväg den farlige rånaren. Det kunde man lärt sig i vilken deckarroman som helst att så naiva får man inte vara.

... att jourhavande reporter är tillbaka på måndag.

UlfMatson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.