Nyheter

Jourhavande reporter

Nyheter • Publicerad 2 januari 2001

Sydkraft hade tydligen problem med faktureringen före jul. Agnar Jönsson i Everöd ringde jourhavande och berättade att han i mellandagarna fick dubbla räkningar från elleverantören.

–Räkningarna är likadana och på drygt tusenlappen styck. Trots att jag bara betalar för belysning, säger Agnar Jönsson.

Många tycks ha råkat ut för samma sak. Från Sydkraft hälsar man att ett tekniskt fel gjorde att ett antal fakturor daterade den 20 december gick ut till kunderna i flera identiska exemplar.

De drabbade kan behålla en räkning och kasta de övriga meddelar Sydkraft.

Ögonkliniken på Sjukhuset i Kristianstad har långa väntetider. Det fick Micael Toth erfara när han ville bli undersökt.

–Jag hade haft semester i mitt gamla hemland när jag fick problem med ögonen. En läkare där undersökte mig och konstaterade att jag hade grå starr och gav mig ögondroppar. Läkaren sa till mig att uppsöka läkare i Sverige när jag kom hem, säger Micael Toth.

Redan i november kontaktade Micael Toth ögonkliniken i Kristianstad men har fortfarande inte fått någon tid.

–Jag vill bara bli undersökt och få veta vad det är jag droppar i ögonen, berättar han.

Enligt personalen på ögonkliniken kan det ta upp emot fyra månader att få komma dit på remiss. Men om man ringer och pratar med en sjuksyster i ett akut ärende så får man komma samma dag.

En liten pudelvalp skrämdes så svårt av en smällare under nyårskvällen att han smet och var försvunnen till halv ett på nyårsdagen.

–Mina barn var ute och gick med valpen vid åttatiden i Skånes Viby när någon smällde en smällare precis bredvid hunden. Han lyckades smita med en åtta meter lång löplina efter sig. Antagligen har han suttit fast någonstans under natten och hittades när folk gick till jobbet halv sju. Vi fick inte reda på var han var förrän klockan halv ett, säger en fortfarande skärrad Lisbet Svensson.

Hon vill tacka alla familjer i Skånes Viby som hjälpte till att leta och framförallt Lars och Yvonne Welander som sökte hela natten.

Kopplet är fortfarande försvunnet. Om någon hittar det är Lisbet Svenssons telefonnummer: 044-73140.

En Hedentorpsbo är förargad över att snöröjarna hoppar över området Helgedal/Hedentorp.

–Det enda som behövs är lite sand. Jag har bil och är lite yngre så jag klarar mig, men tänk på alla andra, säger han.

Tord Wallin, gatuingenjör på C4 Teknik, berättar att policyn på grund av ekonomiska skäl är att alla huvudgator, gångbanor och cykelvägar ska röjas men att de mindre gatorna inte omfattas. Däremot ska hyresvärdarna svara för att trottoarerna runt deras hus röjs och sandas.

Men det brister tydligen ibland. Enligt en hyresgäst i en av ABK:s fastigheter på Hjalmar Söderbergs väg var det på tisdagsmorgonen isbana utanför hennes dörr och hela vägen till bussen.

–Jag är handikappad och kan jag inte komma utanför dörren. Mina barnbarn är här just nu och de tyckte att det var obehagligt att gå från bussen, säger hyresgästen.

ABK:s förklaring är att de helt enkelt blev tagna på sängen av det plötsliga snöfallet.

Solveig vill tacka personalen på sjukhuset.

–Den 17 december föll jag ned från en trappa. Ambulanspersonalen, alla på akuten, de som opererade, röntgen, personalen på ortopeden och avdelning 84 var så goa och snälla. Och samma gäller alla på hemsjukvården. Jag önskar dem alla god fortsättning!

Evert Olsson i Knislinge som ringde i förra veckan är inte så glad. Han tycker att det är dåligt att S–E–Banken bara hade en kassa öppen när han skulle betala en räkning.

–Jag fick vänta en halvtimme. De gör hur de vill. Inte alla har datorer hemma och det är synd att de har en så nonchalant attityd mot småkunderna, säger han.

I mitten av november minskade SEB till en kassa. Kontorschef Jan-Eric Olsson, säger att alla är lika välkomna in till banken och att servicegraden är lika för alla.

–Vi kräver inte att alla våra kunder ska ha datorer. Av de som kommer in till oss använder alla samma kassa, det finns ingen gräddfil, säger han.

Jan-Eric Olsson säger att det inte tar längre tid på banken än mot för två till tio år sedan.

–Under just jul- och nyårshelgerna har vi mer folk inne på banken och det får man acceptera.

En annan som också har synpunkter på hur trafikolyckor kan undvikas är Kenneth i Tollarp. Han pendlar varje dag mellan Tollarp och Kristianstad och tycker att vägverket borde göra något åt vägarna. Förbi Vä där motorvägen svänger berättar Kenneth att han har sett många tillbud.

–Det är inte upplyst och där finns inga varningsskyltar. Dessutom tycker han att sättet som vägarna lagas på är livsfarligt.

–Det är katastrofalt att spruta på tjära och sedan lägga på ett lager grus. Vägen blir slirig, säger han.

Roland Johnsson, driftledare Vägverket Region Skåne, anser inte att allvarligare trafikolyckor beror på väghållningen.

–Vi sätter upp mitträcken och vägskyltar för att undvika olyckor. Där motorvägen slutar vid Långebrovägen är det tydligt skyltat. Det handlar om att följa hastighetsbegränsningarna, säger han.

När det gäller beläggningen görs det som i övriga Europa och Roland Johnsson säger att metoden inte är särskilt farlig men att han är tacksam för synpunkter.

En gammal hyresgäst på Sommarlust i Kristianstad tycker att ABK borde rensa stammarna eftersom det luktar avlopp i hela lägenheten.

–När jag ringer till kontoret finns det ingen som svarar, bara en telefonsvarare. Fastighetsskötaren har varit här och pumpat men hela stammen behövs rensas, säger han.

Enligt Bertil Svensson, områdeschef Kristianstadsbyggen AB, tittar rörmonterare på avloppen när det är problem med lukten.

–Det tar ibland tid att hitta problemet men oftast behövs det ny tätningsmassa. Vid återkommande problem och flera felanmälningar högtrycksspolas rören. Detta beslutar jag om i samråd med rörmonteraren, säger han.

I dag svarar Åsa Pearce i jourhavandetelefonen. Jag önskar alla en god fortsättning på det nya året!

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.