Annons
Nyheter

Jourhavande reporter

Nyheter • Publicerad 28 juni 2001

Persson trivs jättebra i Åhus. Han välkomnar turisterna, som gynnar ortens affärsmän.

– De allra flesta turisterna kommer i egna bilar. Men det är svårt för dem att hitta p-platser, eftersom många fordon står uppställda på gator och p-platser. Somliga, bland annat ett personbilssläp vid hamnparkeringen, står på samma ruta i månader och en bil har stått parkerad i tre år (!) på Södra Piggagatan, säger Persson, som upplysningsvis tillägger att det råder 24-timmarsparkering på de nämnda platserna.

Annons

Trafikingenjör Lars Nyström på C4-teknik i Kristianstads kommun reder ut p-begreppen för oss.

– Under vardagar råder 24-timmarsregeln på alla offentliga platser i hela Kristianstads kommun där inget annat anges. Under helgerna är det normalt ingen tidsbegränsning. Vi hade en parkeringsvakt ute under eftermiddagen, men inget av fordonen kunde hittas på de angivna platserna, säger han förbryllat.

Så problemet verkar vara löst för Persson.

För djäkligt av Region Skåne att sekretessbelägga uppgifterna om de försvunna pengarna i tjänstebilsaffären, tycker P.O. i Vibe. Han är upprörd över att de ansvariga lägger på locket.

– Kan man verkligen sekretessbelägga uppgifterna? frågar han.

Visst kan ansvariga, som inte vill att uppgifter blir offentliggjorda, ta till hemligstämpeln. Men man har ju alltid möjlighet att överklaga sekretessen, som då skyndsamt måste utredas av en högre instans. Krånglar myndigheten ringer man justitieombudsmannen, JO, som ser allvarligt på sådana här saker. De senaste turerna i Region Skånes konstiga bilaffärer finns att läsa på annan plats i dagens tidning.

Gun i Knislinge tycker synd om korvgumman utanför Willy: s på Långebro i Kristianstad.

– Hon har nu fått konkurrens av Pølsemannen, som fått en plats intill entrén. Korvgumman har alltid varit vänlig och rar och jag tycker att det är synd att hon nu hamnat i skymundan. Det är bara ett tiotal meters avstånd mellan de båda korvkioskerna, säger Gun.

–  Fri konkurrens gynnar kunderna, tycker Patrik Nilsson, butikschef för Willy: s, som äger marken. Han tillägger dock att det på sikt bara kommer att finnas en korvkiosk där, men vill inte uppge om han tänker på någon särskild av de båda korvförsäljarna.

Eivor i Kristianstad åker buss då och då och använder sig av Skånetrafikens laddningsbara magnetkort.

Annons

–  Tidigare har jag laddat med en hundralapp, men det gick inte häromdagen. Busschauffören sade att minsta belopp är 200 kronor. Stämmer detta?

Vi lät frågan gå vidare till Roland Olsson på Skånetrafiken i Hässleholm.

– Vi höjde beloppet till 200 kronor nyligen i samband med den nya tidtabellen. Anledningen är att det tar för lång tid för våra chaufförer. Om man åker lokalt kan jag förstå problemet, men vi tycker att vi ger så hög rabatt, 20 procent, att vi kan kräva en motprestation av våra kunder.

Två vildsvin höll Arne Palm i Immeln på att köra över på vägen mellan Immeln och Kristianstad häromdagen. Anledningen var att växtligheten längs vägkanterna är uppemot 1,5 meter högt.

–  Vi har både vildsvin och rådjur springande här och de är svåra att upptäcka i den höga kantvegatationen. Konstigt att ingen polis eller trafiksäkerhetsansvarig slår larm när de ser en sådan trafikfara, tycker Arne.

Vi ringde Vägverket, region Skåne och talade med driftledare Annika Camaki.

–  Visst, det är vi som är ansvariga för att slå vegetationen längs våra allmänna vägar. De stora vägarna slår vi två gånger om året och den första omgången avslutas i dagarna. Därefter tar vi de mindre vägarna, vilka endast slås en gång per år. Vi är ansvariga för vägrenen 2,5 meter från körbanan, uppger hon och tillägger:

–  Upptäcker man trafikfaror längs vägarna går det bra att ringa oss, så att vi kan kontakta våra underentreprenörer, som får avgöra om åtgärder ska sättas in eller ej.

Telefonnumret till Vägverket för vår region är 044-19 50 55. Men Arne behöver inte ringa in om problemet längs vägen mellan Immeln och Kristianstad. Annika Camaki lovade att underrätta ”den som har hand om det”.

Posten i centrala Kristianstad hittar naturligtvis kristianstadsbon Bertil till. Men han har mött åtskilliga turister som, trots att de står framför Domus, inte hittar dit.

Annons

– När kommer postskylten upp? lyder Bertils fråga.

– Så snart som fastighetsägaren tittat över befintliga skyltar på huset. Det ska göras en översyn och det är den vi avvaktar, uppger Birgitta Lantz, projektledare vid Posten. Till dess får brevskrivande besökare och andra oinvigda nöja sig med en liten postskylt på gaveln.

Ett stort fång rosor vill Birgitta Persson, Kullstorp ge arrangörerna av C4-lägret i Kristianstad och vaktmästaren på idrottsplatsen för vänligt bemötande när hon letade efter barnens kvarglömda kläder i idrottsplatsens omklädningsrum. Risbastu vill Birgitta däremot ge till den person, som stal en klocka ur barnens kläder vid nämnda tillfälle.

Har någon sett en bortsprungen hund? Då kan det vara Gull Svenssons i Balsby, på gränsen till Fjälkinge. Hennes King, en blandras mellan tax och drever, är svartbrun, men bröst, halskrage och framben är vita. Den försvann den 1 juni. Gull har telefon 044-227218.

I dag sitter Eva Emmelin vid jourtelefonen och väntar på era samtal, så tveka inte att ringa om ni har något på hjärtat.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons