Nyheter

Jultjuvarna härjade i söder

Inbrottstjuvar i södra Sverige tycks ha haft en hektisk julafton och juldag. Men i övriga Sverige verkar de ha sysslat med annat.
Nyheter • Publicerad 25 december 2007

I Skåne och Blekinge räknade polisen på juldagskvällen in 39 inbrott, i Halland hade ett tiotal inbrott anmälts på morgonen. Kontanter, smycken och diverse elektronisk utrustning hör till det som tjuvarna helst lägger beslag på.

- Sådant som är lätt att ta med sig och lätt att omsätta. Även kameror är begärliga, säger Calle Persson, informatör vid Skånepolisen.

Hos en familj i södra Småland öppnades familjens julklappspaket av tjuvar på julaftonens eftermiddag.

Ännu fler inbrott rapporteras från Danmark. Bara i Köpenhamnsområdet skedde ett 80-tal under julnatten. Nyhetsbyrån Ritzau berättar att tjuvarna i en del fall hemsökt lägenhet efter lägenhet i samma trappuppgång.

I norra Sverige måste tjuvarna haft annat för sig. Erik Kummu, vakthavande vid polisen i Norrbotten, har hittills bara fått ett inbrott inrapporterat. En sommarstuga hade fått ovälkommet besök.

- Men det är så kallt och så mycket snö, så tjuvarna har svårt att ta sig ut till sommarstugorna. Och de som är bortresta har inte kommit hem ännu. Så eventuella villa- och lägenhetsinbrott upptäcks kanske först efter nyår.

Från Sundsvall rapporteras endast ett villainbrott, och från Linköping två villainbrott och ett lägenhetsinbrott.

Malou Sjörin är pressansvarig på Trygg-Hansa. Försäkringsbolaget märker av en ökning av inbrott kring jul.

- Det är lite lustigt, för vi är ju borta mer och längre under sommaren. Men troligtvis är vi noggrannare med att se till att huset verkar bebott och att posten tas in när vi blir borta länge.

Vintertid syns det också tydligare utifrån om huset är bebott. Det finns dock några råd att följa för att lura tjuven.

- Be grannar ta in posten, skotta snö och göra fotspår till dörren. Rörelsedetektorer med en lampa som tänds i trädgården har visat sig väldigt effektiva, likaså lampor med timer. Men det krävs fler än en lampa för att skapa en illusion av ett bebott hus, tipsar Malou Sjörin.

Enligt Sjörin ska man också se till att hålla alkoholen gömd, särskilt i sommarstugor. Står alkohol framme ökar risken för inbrott. I vanliga villor och lägenheter är tjuvarna ute efter värdesaker och vitvaror säger hon.

Sofia Ström/TT

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.