Nyheter

Kärleken segrar alltid

Nyheter • Publicerad 16 juli 2002
Tre av sångarna i Skånska Operans sommarföreställning Così fan tutte; Patric Esperanza, Signe Lind och Erik Bergqvist. Premiär på fredag. Bild:
Tre av sångarna i Skånska Operans sommarföreställning Così fan tutte; Patric Esperanza, Signe Lind och Erik Bergqvist. Premiär på fredag. Bild:Foto: 

Med en komisk opera i kärlekens tecken firar Skånska Operan sitt tioårsjubileum; Così fan tutte av Wolfgang Amadeus Mozart. På fredag är det premiär, med Bäckaskog slott som första spelplats. Sedan följer en turné bland, främst, skånska slott. – Att det blev slott en gång var mest en tillfällighet, men numera är det tradition och det är en trevlig miljö att spela i. Eftersom vi inte arbetar med mycket scenografi utgör också slotten en del av scenografin, säger Åsa Johansson, producent och ordförande i föreningen Skånska Operan. Vi sitter i skuggan ute på sommarvackra Bäckaskog slott. Vid bordet sitter också tre kostymklädda sångare: Erik Bergqvist (tenor), Signe Lind (mezzosopran) och Patric Esperenza (”musikaltenor”). För Erik Bergqvist är detta andra gången han medverkar i en Skånska Operauppsättning (den förra var Eugin Onegin), för de båda andra är det debut. För Patric Esperanza, en av uppsättningens fyra körmedlemmar, är det dessutom operadebut. – Opera klingar annorlunda och det svåraste för mig, som mest sjungit afroamerikanskt och musikaler, är att finna färgerna i musiken, fraseringarna är ju annorlunda. Men det är vacker musik. Och det är skitkul - rakt igenom! Così fan tutte skrev Mozart 1790, efter en beställning av kejsare Josef II. Intrigen i korthet är att den cyniska Don Alfonso slår vad med de båda officerarna Ferrando och Guglielmo om att deras fästmör inom ett dygn kommer att vara otrogna. Sedan rullar förvecklingarna i gång. – Ferrando, säger Erik Bergqvist om sin karaktär, är en hövisk 1700-talsadelsman, som försvarar kärleken och ädelmodet. Och han är den av de två som håller stånd längst. – Men så blir ju fallet desto större, kommenterar Signe Lind. – Jo, men jag tycker inte han känns passé, utan kan även se lite av mig själv i honom, som också tror på ädelmod och andra stolligheter. Signe Lind spelar Dorabella, en av dessa kvinnor som skall luras till otrohet, och ser komiken i pjäsen, hur den knappast ens på sin egen tid gav en trovärdig bild av varken männen eller kvinnorna under det sena 1700-talet. Men sens moralen då? – Att alla är människor av kött och blod, säger Åsa Johansson. – Att ingen är ofelbar, fortsätter Signe Lind, att man får lära sig älska folk med deras brister och fel och att kärleken alltid segrar. I Skånska Operans uppsättning sätts de medverkande i fokus. Rummen är små, närheten till publiken påtaglig och av operaorkestern har det blivit en stråkkvartett plus pianist. Det är nära, avskalat och energiskt. Ensemblen är ung, där flertalet av sångarna är knutna till Malmö Musikhögskola. Men det är ingen enkel opera att sjunga. – Nej, säger Signe Lind, det låter okomplicerat, men är det inte. Just det är väl mycket av Mozart, och för sångarna är det det som är utmaningen. Premiär på Bäckaskog slott på fredag (19/7), därefter Smygehuk (20/7) och Vannaröds slott i Sösdala (23/7). Ytterligare sex sju spelplatser följer. SUNE JOHANNESSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.