Nyheter

Kärlekens facetter äro många

Nyheter • Publicerad 3 januari 2003

Ny bok. Tonvikten, skriver redaktören Amelie Bennet i förordet till De vackraste kärleksdikterna, har lagts vid vårt svenska diktarv. Och det besannas, för här finns dikter av de till antologierna sedvanligt nominerade och hävdvunnet dominerande: Karin Boye, Hjalmar Gullberg, Pär Lagerkvist, Harriet Löwenhjelm, Stagenlius, Edith Södergran, Maria Wine.

Fast den 350-sidiga volymen rymmer förvisso poeter - och poesi - från andra språkområden. Utdragen ur Höga Visan är förväntade, likaså dikterna av Goethe, Petrarca och Sappho. Möjligen hör även Catullus och Horatius, i likhet med de engelska romantikerna, till kärlekspoesins standarduppsättning

Men Baudelaire är en överraskning. Och i en rejält tilltagen bok med kärlekspoesi är det förstås glädjande att finna folksånger och medeltidsballader, ömma poem med egyptiskt, japanskt eller persiskt ursprung. Bredden låter ana ambitionsnivån.

Kanske kan Povel Ramels närvaro i sådana här sammanhang ifrågasättas, medan däremot de andra sångbara diktarna motiverar utrymmet: Leonard Cohen, Tove Jansson, Ulf Lundell, Evert Taube. Man kan ju alltid föreställa sig en strand eller lägereld.

Det mänskliga är odelbart, kärlekens facetter många - vilket denna antologi förtjänstfullt visar.

Jan Karlsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.