Nyheter

Kollektivresor fortsätter öka

Antalet kollektivtrafikresor med Skånetrafiken ökade första halvåret 2008 med sju procent jämfört med förra året. Största ökningen står resorna över Öresundsbron för. Här ökade antalet resor med 18 procent.
Nyheter • Publicerad 23 juli 2008

Det berättar Skånetrafiken i ett pressmeddelande.

Antalet stadsbussresor i Skåne ökade med 5,5 procent. Störst var ökningen i Malmö (7,1 procent). I Hässleholm och Kristianstad ökade antalet resor med 4,6 respektive 4,4 procent.

Även regionbussresorna ökade i popularitet. Den totala ökningen var 3,5 procent, bland pendlarbussarna 5,8 procent.

De enda negativa siffrorna rör färdtjänstresor (- 2,4 procent) och sjukresorna (-3,1 procent). Men det ses ändå som positivt hos Skånetrafiken - målet är att dessa resor ska minska.  

- Det är ett mål satt av regeringen. Tanken är att kollektivtrafiken är till för alla och att man även om man är gammal eller sjuk ska kunna använda den ordinarie trafiken, säger Ulrika Mebius, presschef på Skånetrafiken.

Ulrika Mebius menar att det ökade resandet inte påverkar Skånetrafikens planering på kort sikt.

- Men vi försöker ständigt följa reseutvecklingen. Till exempel genom fler avgångar och längre tåg. 2009 kommer också de nya pågatågen som tar mer folk än de gamla, säger Ulrika Mebius.

Hon tror att det ökandet resandet beror på flera faktorer.

- Bland annat en ökad miljömedvetenhet och bensinpriset. Sedan tror jag vi blivit mer rörliga i våra liv. Folk kan tänka sig att bo kvar på orten man kommer ifrån och pendla till plugg eller jobb på ett annat sätt än för fem-sex år sedan.

Louise Cronholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.