Nyheter

Konkurrens möts med mindre förskoleklasser

För att kunna möta konkurrensen från den fristående Axonaskolan vill Tollarps skola behålla sina sex förskoleklasser, trots att klassmedeltalet egentligen inte medger det. Inför skolstarten i höst har Tollarps skola undersökt intresset bland upptagningsområdets nybörjarelever och deras föräldrar. Undersökningen visar att två tredjedelar av förskolebarnen väljer att börja på Tollarps skola i höst.
Nyheter • Publicerad 13 februari 2001

– Från den resterande tredjedelen har vi inte fått in några svar, så vi räknar med att de börjar på Axonaskolan, säger den biträdande rektorn Anders T:son Övermark.

Blir det så, får Tollarps skolas förskoleklasser ett klassmedeltal på 22,8 elever. Något som enligt traditionell beräkning – skolorna får pengar för ett medeltal på 25 elever per klass – innebär att en klass tas bort.

De återstående fem klasserna får då 27,4 elever i snitt. Eftersom Axonaskolan har max 20 elever i sin förskoleklass innebär detta, enligt Övermark, att konkurrensen skolorna emellan snedvrids. Som "kommunens enda konkurrensutsatta skola" bör Tollarps skola därför få behålla de sex förskoleklasserna, skriver Anders T:son Övermark. Det skulle leda till bättre kontakt mellan lärare och elev, bättre elevvård och större tilltro till den kommunala skolan för elever, lärare och föräldrar, anser han.

Men elever på Axonaskolan kan komma från hela kommunen. Är det rätt att då kräva mindre klasser enbart i Tollarp?

– Jag har inget emot att alla kommunens skolor får mindre klasser, men Tollarps skola är mitt revir, svarar Anders T:son Övermark.

Av Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.