Kort om mat
Äppeljuice med whiskysmak
OFARLIG.Den skulle aldrig bli godkänd av en skotte men fyra studenter i Singapore hyllas för sin ”whisky” som inte ger bakfylla – den är nämligen gjord på färsk äppeljuice. Den alkoholfria drycken, som presenteras på en mässa om mat och vetenskap, var studenternas examensarbete. De säger till Straits Times att de fick idén när de insåg att det praktiskt taget inte fanns några sådana drycker på livsmedelsbutikernas hyllor. TT-AFP
Dansk bäst på kaffe
MÄSTARE. Den 32-årige dansken Martin Hildebrandt har blivit utsedd till världens bäste barista – den italienska benämningen på en café-bartender. Han korades som segrare vid en tävling i Miami Beach i USA i konkurrens med medtävlare från 40 länder. Hildebrandt levererade inom loppet av femton minuter fyra koppar perfekt espresso, fyra koppar perfekt cappucino samt fyra personligt präglade kaffevarianter. Hildebrandts segervapen hette Café Brulée där bland annat limeskal och citrongräs finns med bland ingredienserna. TT-Ritzau
Sötmans gåta på väg att lösas
SMAK. Vi kan känna fem smaker: salt, beskt, surt, sött och umani (det sista är smaken av glutamat).
Forskningen har hittills lyckats förstå hur hjärnan kan förnimma fyra av dessa smaker, dock ej sötman.
Men nu har två amerikanska forskare hittat toppen på en kromosom, TI R3+, vilket kan ge en förklaringen till hur vi känner sötma.
PM