Annons
Nyheter

Kosmetika i handeln ska undersökas

Kristianstad kommun ingår i ett hälsoprojekt tillsammans med övriga skånska kommuner och länsstyrelsen. Projektet syftar till att undersöka kosmetiska preparat. Man vill ha svar på om produkterna är märkta enligt gällande regler. Produkterna skall även kontrolleras för att se om de innehåller förbjudna allergiframkallande ämnen.
Nyheter • Publicerad 17 april 2001

–Det är ett rätt bökigt område att ge sig in i, säger Kristianstads miljö- och hälsovårdsinspektör Ingegerd Johansson.

Det finns en hel del förbjudna ämnen att leta efter, berättar hon. Ett av dem är Hydrokinon. Det har en blekande effekt och får inte användas i hudkrämer längre. Ett annat ämne är Catechol, vilket finns i hårfärgningsmedel.

Annons

Ett stort problem är att ett ämne kan heta olika saker. Det försvårar för projektet, men än allvarligare är att det försvårar för allergikerna att undvika dem. Ett andra mål för projektet är att kontrollera produktmärkningen. Den är ofta mycket svår att förstå. Även detta ökar risken för oönskad kontakt med allergiframkallande ämnen.

Hela tolv procent av kosmetikabrukare drabbas av olika allergiska reaktioner.

Den vanligaste formen av reaktion är kontaktexem. De är mycket besvärande och de riskerar att blomma upp vid ny kontakt. Därför är en bättre kontroll mycket viktig.

Läkemedelsverket är till stor hjälp i projektet. Utan deras specialkunskaper vore det mycket svårt att veta vad man skulle leta efter, menar Ingegerd Johansson. Genomförandet kommer att ske i form av stickprovskontroller hos tillverkare, importörer och ute i handeln. Analyser av preparaten får visa vad de innehåller och om något av de förbjudna ämnena påträffas skall varorna tas bort ur hyllorna.

Undersökningsresultaten från kommunerna i Skåne skall redovisas och sammanställas i oktober. Förhoppningen är att få fram en bra helhetsbild över situationen i Skåne, vilket i sin tur kan leda till att färre allergiframkallande produkter når handeln.

jimmy.vulovic

@kristianstadsbladet.se

Av Jimmy Vulovic 044-18 55 81
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons