Nyheter

Kosovoalbaner firade på Stora Torg

Plötsligt intog några barn skulpturen Ikaros på Stora Torg med vajande flaggor. Det var en av alla glädjeyttringar när hundratals kosovoalbaner firade självständigheten med tutande bilar, dans och musik i Kristianstad.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2008
Stora Torg efter att självständigheten hade utropats. Bild: Annica Jönsson
Stora Torg efter att självständigheten hade utropats. Bild: Annica JönssonFoto: 

- Vi har festat i tre dagar och ikväll ska vi festa som vi aldrig har gjort förut. Det här är en stor dag. Vi har väntat så många år, sa Hisi Salihi, en av hundratals Kosovoalbaner som samlades på Stora Torg på söndagseftermiddagen.

Med musik från en bil dansade runt hundra personer i ring runt Ikaros och runtom dem stod folk och jublade och kramade om varandra. Den spontana festen avbröts först när tre brandbilar svängde in vid torget. De hade dock inte för avsikt att avbryta firandet, utan var ute på ett automatiskt brandlarm på Pub Banken.

Få Kristianstadsbor i de centrala delarna kan ha undgått firandet. Bilar körde runt i hela staden och tutade med de rödsvarta flaggorna hängande ut ur fönstren.

Det som utlöste firandet på torget skedde en knapp timme tidigare. Då hade ett par hundra kosovoalbaner samlats i och kring Näsby IF:s klubbstuga med fokus på tv-skärmen i lokalens ena hörna. Cirka tio minuter i fyra förklarade regeringschefen Hashim Thaci Kosovo självständigt och alla i lokalen jublade och lyfte händer, flaggor och halsdukar i luften. En i mängden var Destan Morina, tidigare ordförande för Albanska Riksförbundet i Sverige. Han var mållös och kunde inte hålla tårarna tillbaka.

- Vi är stolta och glada. Vi har väntat på den här dagen i flera hundra år. Överallt i världen där albaner befinner sig är detta den största dagen i historien.

- Det är svårt att beskriva glädjen i ord. Man tänker på alls om har dött för Kosovo, säger Gazmend Stagova, för övrigt ordförande för fotbollssektionen i Näsby IF.

Han kom till Sverige som 16-åring 1992 och besökte sitt hemland först 1999 efter kriget. Det finns inga planer på att flytta tillbaka. - Nej, det är här som är hemma, men i Kosovo finns min identitet, mina rötter, kultur och traditioner. Jag har tur som kan välja mellan två kulturer och få det bästa av varje.

När utropandet var klart, gick alla ut ur lokalen för en ringdans på gräsmattan utanför. Sedan satte sig alla i bilarna för att fira på stan. På kvällen väntade fester i lägenheter runtom i Kristianstad innan det åter var dags att fira på gator och torg.

Liknande firanden med hundratals personer skedde samtidigt i Malmö, Landskrona, Stockholm och flera andra städer. I Hässleholm blir det en fest med runt tusen personer på Björksäter på måndagen. I Kristianstad blir det en större fest den 1 mars på Sommarlust.

Marcus Haraldsson

044-18 55 56

marcus.haraldsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.