Kräftfakta
Fakta om kräftor
De äldsta anteckningarna om kräftätande kommer från mitten av 1500-talet. Då var det varma kräftor som gällde. Smaksatta med vinättika, salt, peppar, nejlikor, lagerblad, lök och persilja åts de nästan bara av kungar och högadel. Bland vanligt folk betraktades kräftor med stor misstro.
Under medeltiden åt man ofta kräftor under de religiösa fasteperioderna. Gamla skrifter visar att det sannolikt var munkar som var först ut att tillaga och äta kräftor.
Fram till för ungefär hundra år sedan var tillgången på svenska flodkräftor så god att man utan problem kunde fånga flera hundra över en natt. De var vanligt förekommande festmat på slott och herresäten och bjöds ofta tjogvis - per person. Inte minst Gustav Vasa sägs ha varit en stor älskare av nykokta, varma kräftor.
Under 1800-talet började kräftätandet sprida sig ner i samhällsklasserna. Som följd därav infördes regler när och hur kräftor fick fiskas omkring 1860. Strax efter sekelskiftet började man tillaga och servera kräftor med dill som vi är vana vid. Ungefär samtidigt föddes traditionen att bjuda på kräftkalas strax efter det att kräftfisket blivit tillåtet för året.
Från och med den 1 januari 1990 ändrades reglerna för försäljning av frysta kräftor i Sverige. Tidigare följde försäljningen samma period som fisket, det vill säga 8 augusti till sista november, men numer är de frysta kräftorna lovliga året runt. För den som har tillgång till eget kräftfiske gäller dock fortfarande att inga burar får dras ur vattnet före midnatt natten till den 8 augusti.
Kräftor som fångas och saluförs måste vara minst nio centimeter långa. Kräftorna leker i maj och juni och anses vara som bäst just i början av augusti.
Första kända fallet av kräftpest, en svampsjukdom orsakad av parasiter, upptäcktes i Frankrike år 1876. På kort tid försvann alla kräftor från mellaneuropeiska vatten.
På 1960-talet nådde kräftpesten svenska vatten och flodkräftorna blev nästan utrotade. På senare tid har motståndskraftigare signalkräftor inplanterats som ersättning i flera svenska vatten. (TT Spektra)