Nyheter

Kreativa möten i Sölvesborg

Nyheter • Publicerad 9 maj 2003
Modell av Gert Wingårdhs vinnande förslag till ny OS-arena i Stockholm.
Modell av Gert Wingårdhs vinnande förslag till ny OS-arena i Stockholm.Foto: 

Konst

Gert Wingård, Jens Thoms-Ivarsson och Mats Nilsson: ”Upplevelseutställning”, Sölvesborgs konsthall, till 18/5

Konsthallen inrymmer just nu tre olika kreatörer, en arkitekt, en industridesigner och en stenskulptör. Utställningen består både av arkitekturmodeller och föremål vars funktion finns nära oss i vardagen.

Samarbetet mellan industridesignern och stenskulptören har resulterat i skapandet av lekfulla föremål. De arbetar med att ge nya uttryck och idéer till redan väl etablerade funktioner. Föremålen är finurliga och vänder och vrider på det invanda när konventionella användningsområden undersöks. Genom noga avvägning samverkar materialen sten (diabas), stål och trä (ek).

I handfatet ”HF 01” ser stenskulptör Mats Nilsson och industridesigner Jens Thoms-Ivarsson nya möjligheter med handfatets huvudfunktion, att tvätta och skölja händerna. De visar att handfatet inte behöver vara skålformat, utan lika väl kan vara en platt yta av sten. Vattnet rinner ovanpå istället för inuti, för att sedan fortsätta sin färd undertill innan det rinner ner i avloppet.

Bänken B 02 karaktäriseras av flexibilitet och enkelhet. En skiva av löper igenom ett granitblock som kan regleras i sidled. På så vis kan man själv bestämma hur bred plats som önskas. Stilrenhet och enkelhet kännetecknar föremålen.

Arkitekturmodellerna är fascinerande detaljrika och noggranna. De är modeller av redan uppförda hus samt bidrag till olika tävlingar eller till kommande bestämda byggen. Gert Wingård är en väl etablerad arkitekt som bland annat blivit uppmärksammad för klubbhuset till Öjareds golfklubb (1988), vilket han fick det prestigefyllda Kasper Salin-priset för. Han har även ritat Arlandas flygledartorn, vars modell också finns att beskåda. Tydligt syns ett av Wingårds kännetecken, den naturnära känslan där byggnaderna får sin givna plats i det omgivande landskapet.

Det är lätt att fascineras av arkitekturmodellerna. Ständigt upptäcks nya skrymslen och vrår. Det är svårt att få nog. En iver smyger sig på över att få den totala överblickbarheten som retar och förför samtidigt som den nästan blir bedövande. Samtidigt undersöks de nya möten som uppstår genom att vissa arkitekturmodeller är placerade på smala långa podier och betraktas underifrån.

Simon Berg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.