Kriga ihjäl terrorism är fel väg
Innan World Trade Center föll den 11 september 2001 höll jihaadister - muslimska heliga krigare - på att ebba ut och demokratiseringen i islamska länder var på snabb frammarsch över världen.
– Allt ändrades i ett slag. Nu har demokratiseringsrörelser i muslimska länder marginaliserats och istället allierar sig USA och Europa med odemokratiska regimer snarare än att stödja demokratiska rörelser, säger Jan Hjärpe.
Han har ägnat sig åt islamologi i 40 år och under den tiden har studiet av religionen i väst gått från att gälla historia till nutid. Idag myllrar det av uppsatser och avhandlingar på teologiska institutioner som är mer sociala studier; från kopplingen mellan amerikanska muslimer och rapmusik via somalisk omskärelse till kartläggningar av rekryteringssidor för fundamentalistiska rörelser på internet.
Samtidigt som islam har blivit en del av väst har vi också, enligt Jan Hjärpe, fått en betydligt mer nyanserad bild av muslimer. Trots de demoniska bilder som pumpats ut i västmedia sedan World Trade Center föll.
– Västerlänningar har börjat förstå att det finns olika sorters muslimer. Det är ändå inte så konstigt att det än i dag finns en oförståelse, det är under de allra senaste åren som islam har integrerats på allvar i vårt samhälle. På 1930-talet fanns 15 registrerade muslimer i Sverige. Idag utgör muslimer flera procent av befolkningen. I sin nya bok "Tusen och en natt & den elfte september" berättar Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet, om sitt förhållande till islam och hur vetenskapen i väst har behandlat religionen. Och om de graverande fördomar som finns.
Bland de dominerande vanföreställningar som finns om islam är att människorna slaviskt följer sina ledare. Tvärtom, menar Hjärpe, religiösa ledares ord är ofta uppmaningar till vanligt folk som beter sig på rakt motsatt vis.
Ingen tror ju att det som ärkebiskop K G Hammar säger representerar vad vi svenskar tänker och gör.
En annan missuppfattning som Jan Hjärpe vill avliva är att religiösa självmord är en typisk muslimsk företeelse med historiska rötter. Allra första gången de förekom var i samband med iranska revolutionen 1978, de spreds till Libanon 1983 och först 1993 dök det upp i Palestina. Idag kan aktionerna ses som en rörelse, men drivkrafterna är sociala och psykologiska faktorer och inte religiösa. Hizbollah började med självmord i Libanon 1983, men i dag har de upphört eftersom Hizbollah är politiskt representerat och tar samhälleliga ansvar.
Att likt USA försöka kriga ihjäl terrorism och fundamentalistiska islamister är därför en mycket ologisk och destruktiv väg. Det visar också den utveckling i den muslimska världen som syns tydligt efter 11 september 2001.
– USA:s repression har gjort de 19 kaparna väldigt framgångsrika. Efter den 11 september finns mängder av "copycats" (efterapare) i muslimska länder.
Våldsamma islamister hade i slutet av 80-talet framgångar runt om i världen; Algeriet, Sudan, Afghanistan. Hamas var nybildat och den första palestinska intifadan pågick. Under 90-talet vände sig dock den stora växande medelklassen i många muslimska länder emot våldet och såg det som oförenligt med religionen. I stället ville man ha del av utveckling och ökad kontakt med väst.
– Under 90-talet försvann sakta våldet i islams namn. Ända fram till den 11 september. Motmedlet är att stärka civila samhällen. Men knappast på det sätt som skett i Irak, där alla Jan Hjärpes farhågor kring en amerikansk ockupation har besannats.
– Vi ser ett gerillakrig som lockar till sig utländska fundamentalister. Just nu vore det faktiskt en katastrof om ockupationen upphörde, nu måste USA ta ansvar för att bidra till ett civilt samhälle där klanerna i Irak kan samsas.
Jan Hjärpe är pessimistisk vad gäller Iraks närmaste framtid. Och trots att han ser hur demokratiseringsvågen kommit av sig i muslimska länder, så är han i egenskap av islamolog med längre perspektiv ändå positiv.
– Man kan ska inte glömma att integrationen av islam i väst under senare delen av 1900-talet har gått väldigt fort. Kulturkrockar är naturliga, men i dag är muslimer inte längre så exotiska utan en del av vardagen. (TT Spektra)
Johan Malmberg
kultur@kristianstadsbladet.se