Annons
Nyheter

Kristianstad har fått dansteaterkompani

Kristianstad har fått ett dansteaterkompani. Föreningen DaT.Com bildades efter påsk. Premiäruppsättningen heter Impress och redan på lördag ges den första av två föreställningar på Barbacka.
Nyheter • Publicerad 24 april 2001

Marianne Wikström utbildade sig vid balettakademin och koreografiska institutet i Stockholm. Men sökte sig till friare arbetsformer och hamnade så småningom i Kristianstad.

– Här har jag jobbat sedan 1983, först med studieförbundsverksamhet och sedan C4-skolans estetiska program fick en danslinje även som lärare där, berättar Marianne Wikström.

Annons

Hon har byggt upp en ensemble, märkt ett ökat intresse för dans och inspirerats till nya satsningar.

– DaT. Com har vi bildat för att etablera dansen på allvar här i stan. Nu kan vi söka verksamhetsbidrag som skapar möjligheter till spännande samarbeten med professionella artister inom olika kulturområden. På så sätt skall vi också kunna ge publiken kvalitativt starka föreställningar.

Marianne Wikström vill lyfta fram dansen som konstart.

– Det var ju därför jag utbildade mig till koreograf en gång i tiden. Det finns andra som är bättre på att jobba med motions- och showdans.

Impress är en 35 minuter lång enaktare på temat manligt-kvinnligt.

– Vi beskriver mäns och kvinnors ansträngningar för att passa in i olika mönster och roller. Därför var det viktigt att också hitta manliga dansare. Fyra killar medverkar i Impress, berättar Marianne Wikström.

Anders Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons