Nyheter

Kritik mot bristande jämställdhet

Nyheter • Publicerad 1 juli 2008

Mildred i Knislinge kritiserar Kristianstadsbladets rubriksättning för bristande jämställdhet. Hon tycker att rubriksättarna poängterar när det är en kvinna som är inblandad i en olycka men när ord som förare och bilist används i rubrikerna förutsätts det att det är män som är inblandade. Hon har samlat i hop några exempel.

– Det talas mycket om jämställdhet mellan kvinnor och män. Det är något som tydligen inte gäller Bladets rubriksättning vid trafikmissöden och bilolyckor. I måndags kunde man läsa "Kvinna körde in i ett hus i Osby" och "79-årig kvinna körde in i en telefonstolpe". Samma dag rapporteras "Bil på taket – föraren till CSK". Vidare "Förare flydde till skogs efter att ha voltat" och "Två personbilar i frontalkrock på väg 118". I tisdagstidningen: "Bilist krockade med lyktstolpe". Det är troligen inte så viktigt att de manliga olycksbilisterna nämns i rubrikerna, säger Mildred i Knislinge och fortsätter.

– Jag har sett detta så många tidigare. I bland kan det till exempel stå "Tvåbarnsmamma körde in i skyltfönster" men det står aldrig att det är en tvåbarnsfar som krockat.

– Det är inte bra om det uppfattas som om vi pekar ut kvinnor men inte män i samband med trafikolyckor. Vi skriver kön på de inblandade, däremot är det ju inte bra om vi i rubrik oftare skriver att det handlar om kvinnor än män, säger Kristianstadsbladets chefredaktör Lasse Bernfalk.

Margareta hörde av sig till jourhavande reporter och vill framföra ett tack. Hon har ett barnbarn som varit på läger.

– En vecka på Fenix Park kan göra underverk. Stort tack till värdparet och de underbara ledarflickorna, säger hon.

Gun Svensson blev bestulen på sin plånbok i måndags när hon befann sig i Kristianstads centrum. 500 kronor, bankkort och annat försvann.

– Jag var på Lindex och gick upp däruppe. Jag hade väskan med plånboken i rollatorn och det var mycket folk och trångt. Jag hade provat tröjor och när jag kom till kassan var plånboken borta. Vakten hjälpte mig att spärra kortet och göra en polisanmälan men i plånboken fanns alla mina kort och adresser. Jag vill att de som gjort detta ska veta att de gjort något fruktansvärt ångestladdat för min del. Jag kan inte tänka på något annat. Jag hoppas att de har dåligt samvete, säger Gun Svensson.

Kommentarerna fortsätter att inkomma till jourhavandespalten efter förra veckans tryckeriproblem och torsdagens uteblivna tidning hos många prenumeranter. Signaturen Gunilla mejlade en kommentar till jourhavande i söndags.

"Jag fick inte ens min tidning för när jag kom till affären som var avlämningsplats var tidningarna redan slut och klockan var inte mer än 11.00. Jag skulle tagit både till oss och till mina föräldrar som var bortresta denna dag. Vem fick våra tidningar?", är Gunillas kommentar.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.