Nyheter

Kroppar i sjö tros vara Båstadspar

Polisen utgår från att de två kropparna som på tisdagskvällen bärgades ur skånska Häljasjön är det par från Bjärehalvön som saknats sedan januari 2007. Men att fastställa dödsorsaken kan bli svårt.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2008

– Har man förruttnade kroppar ska man ha lite tur för att kunna fastställa dödsorsaken, säger rättsläkare Sixten Persson till TT.

Kropparna som bärgades av kustbevakningens dykare lades i svarta säckar med en röd ros på. Därefter fördes de till rättsmedicinen i Lund för undersökning. På onsdagen ska dykarna fortsätta att leta i sjön.

Charley Nilsson, informatör på polisen i nordvästra Skåne, vill inte gå in på exakt vilka kroppsdelar som hittats och vilka som saknas. Men enligt Nilsson var det två nästan hela människokroppar som bärgades. Det som talar för att det rör sig om det försvunna paret – en 64-årig man och en 58-årig kvinna – är främst att kropparna dumpats inte så långt från Hovs hallar i Båstad där de bodde.

– Vi utgår från att det är paret och det skulle vara skönt att få visshet om deras öde.

Sedan januari 2007 har polisen sökt efter de båda, bland annat i en annan sjö i Veberödstrakten, Byasjön. Att inte Häljasjön sökes igenom då var en resursfråga.

– Vi vet att han som åtalades för brottet befann sig här dagen efter det att paret från Hovs hallar försvann, säger Tommy Lindén, kommissarie vid länskriminalen i Skåne, som håller i mordutredningen.

Mannen brukade fiska i sjön intill och polisen utgår från att han kände till området väl. Han åtalades men friades från mord. Däremot dömdes han till ett års fängelse för att ha kapat den försvunne 64-åringens identitet och lånat pengar i hans namn. Lindén säger att det inte blir några nya polisförhör med den i dag 22-årige mannen med anledning av att kropparna hittats.

TT: Varför?

– För att han blev frikänd, svarar Lindén.

Han tillägger att det beskedet kan komma att ändras om man lyckas identifiera kropparna och det visar sig vara det försvunna paret.

Om det är Båstadsparet som hittats blir nästa fråga om det går att fastställa dödsorsaken, framhåller vice chefsåklagare Göran Olsson.

– Fråga nummer tre blir då om man kan komma fram till en gärningsman, säger han.

Det krävs ny bevisning för att han ska kunna begära resning i hovrätten och få misstankarna mot 22-åringen prövade på nytt.

Det är ytterst ovanligt att åklagare begär resning i fall där någon redan friats från brottsmisstanke.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.