Kultur på arbetsplatserna
Den stora kulturpolitiska reformen de närmaste åren är de fria entréerna till de statliga museerna. Kulturdepartementet pratar fortfarande med berörda museichefer, men allt tyder på att 18–20 museer blir helt öppna för allmänheten från nästa årsskifte.
Reformen berör dock inte Vasamuseet, Skansen och Cosmonova i Stockholm som har annan finansiering och status än de statliga museerna. Nordiska museet har dock tillfrågats om man vill bli ”gratis”, men ännu inte svarat.
Det som Marita Ulvskog presenterade på en pressträff på fredagen var annars mest tankar om hur hon vill utforma kulturpolitiken fram till 2006. Hon underströk flera gånger att mycket beror på samarbetspartierna och därför innehåller den tunna dagordningen mer vad regeringen vill göra än vad den ska göra. Under rubriken Kultur på jobbet signalerar Marita Ulvskog en återgång till 70-talet då kulturen drog in på arbetsplatserna. Då fanns arbetsplatsbibliotek, bokcirklar och uppsökande teatergrupper.
Nu subventionerar staten medborgarnas svettande i träningsmaskiner och innebandyhallar med upp till flera tusen kronor per år och anställd. Kulturministern har ännu inte formulerat några förslag på hur kulturen ska få samma skattebefrielse som motionen, men det kommer, lovar hon. Departementet har börjat titta på vad reformen skulle kosta.
– Motionsförmånen, alltså att arbetsgivarna får göra avdrag för den personalvårdande insatsen, har funnits sedan 50-talet. Vi tycker det är en spännande tanke att föra in kulturen i det sammanhanget. Problemen för kulturdepartementet är uppenbara. Alla är inte ense om vad som är kultur och det blir sannolikt svårt att få majoritet för ett förslag som vill skattesubventionera den senaste Bondfilmen. Å andra sidan kan Marita Ulvskog inte ensidigt stötta svensk kultur utan att få EU-kommissionen på sig.
– Det finns en rad avgränsningsproblem av teknisk natur, men vi vill titta på olika vägar som kan ge kulturen samma insteg på arbetsplatserna som motionen har.
Marita Ulvskog vill också att kulturen får spela en större roll för att få bukt med de höga ohälsotalen och vid rehabilitering av långtidssjuka. Även på det området saknas dock konkreta förslag och kulturdepartementet finns inte med i det stora åtgärdspaket mot ohälsan som regeringen lägger fram i vår. (TT)
Björn Ewenfeldt