Nyheter

Kulturbörsen 28/8

Nyheter • Publicerad 27 augusti 2004

Bäst just nu:

1. Att överraskas

Wanås konstresa i september har blivit en härlig tradition. I år vill jag bli överraskad och har därför undvikit att informera mig om vilka konstinstitutioner vi ska besöka. Jag vill inte ha förväntningar som styr mina upplevelser utan med öppet sinne svepas med av de kunniga guiderna Marika Wachtmeister och Thomas Kjellgren. I somras när jag semestrade i Lissabon, fick jag anstränga mig för att få lyssna till fadosång utan att hamna i turistfällor. Jag hittade ett enkelt ställe där fadon framfördes melankoliskt och med intensitet. Positivt överraskad finner jag att fadoartisten Christina Branco kommer till Kristianstad och Heliga Trefaldighetskyrkan i november.

2. Att tala samman

I vårt moderna samhälle är det allt mer angeläget att skydda vårt inre rum, vilket jag idag finner ytterst hotat. Både samtalsterapi och konst kan ge hopp och tröst i berikande möten så att mörkret utforskas och blir uthärdligt. Under ett "måndagssamtal" på galleri Octava presenterade Tamara Malmeström sitt konstnärskap. Många av målningarna föreställde två sittande personer eller två stolar. På min förfrågan kring det återkommande motivet, svarade konstnärinnan att hon alltid längtat efter samtal som varar i flera timmar tillsammans med personer som tar sig tid för att gå på djupet, liksom hennes morfar gjorde när hon var liten. Svaret gav genklang hos mig och våra samtal har fortsatt.

3. Att bli berörd

Högklassig musik bjuds alltid på Kammarmusikfestivalen i Båstad, som även sänds i radiokanalen P2. Min mest njutningsfulla upplevelse stod den suveräne pianisten Nikolai Demidenko och cellisten Leonid Gorokhovs passionerade vibraton för, när de spelade Sergej Rachmaninovs Cellosonat i g-moll. Andra känslor väcktes av Ulf Rollof-utställningen på Konsthallen. Hans avskalade konst gav ett starkt, kyligt och otäckt intryck, som fascinerade. Glädjande att en av Sveriges mest framstående konstnärer ställde ut i Kristianstad.

4. Att fördjupas

Det har blivit många och långa besök på Malmö Konsthall för att ta del av utställningen Territories – Utopins fronter och grundläggande fakta om land. För att fördjupa min bild av bland annat Israel- Palestinakonflikten, deltog jag vid ett halvdagssymposium, läste katalogen, följde med på visningen och såg utställningen i åtskilliga timmar. Utställningen gav mig en hisnande "limbo-känsla", en obehagskänsla som att hänga mitt emellan och inte veta om det ska bära eller brista. Denna skakande utställning underströk, att verkligheten aldrig slutar att förvåna, vad människor är kapabla till.

5. Att uppleva gränser som korsas

Besöken på kortfilmsfestivalen Criss-Cross i Lund innebar en fantastisk totalupplevelse. En spännande helhet bildas då dokumentär, konst och film från Norden och Baltikum blandas. Teman som familjen, identitet och socialpolitik behandlas. Programmen är ett resultat av ett samarbete mellan Institutet för nordisk konst och Lunds Konsthall. Filmerna ger sig nu ut på turné under några år och rekommenderas varmt.

Sämst just nu

1. Luftkonditioneringen på biblioteket

Den dåliga luftkvaliteten under sommaren på Stadsbiblioteket i Kristianstad minskar positiva läsupplevelser. Luftkonditioneringen verkar inte ha blivit nämnvärt bättre trots att den nyligen lär ha upprustats. Den härliga takterassen skulle kunna bli en skön oas om den gjordes mer ombonad.

2. Kulturyttringen att inte respektera tystnaden

I Öresundstågets tysta avdelning – vilket upplyses om på fyra skyltar – kan man bli förvånad över hur vissa resenärer nonchalerar uppmaningen trots upprepade tillsägelser från tågpersonalen. Det är märkligt att behovet av tystnad är så svår att respektera.

Solveig Andersson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.