Nyheter

Kulturbörsen 3/5

Nyheter • Publicerad 2 maj 2003

Bäst just nu:

1. Blue Bird & Jazzpar

Andrew Hills Jazzpar-svit i Konserthuset förra onsdagen var en mustig energikick, med en musik som var vild inom en skriven struktur, närmast symfoniskt upplagd. Huvudpersonen ömsom hamrade, ömsom smekte tangenterna, blåset blåste på i diverse mixade skalor (samtidigt!) och basist och trummis höll tempot uppe. Det haltade en del, men så härligt med världsartister på scen och radiobussen utanför. Blue Birds ordförande Bengt-Åke Lundberg trodde dock inte på någon Jazzpar-repris 2004. Låt oss hoppas att han får fel.

2. Puppettoo

Den internationella dockteaterfestivalen i nordöstra Skåne har format sig till en färgrik och jublande manifestation för en – i Sverige – anonym konstart. Man tackar och hoppas att det inte dröjer tjugofem år till nästa festival. Som tur är finns värdteatern Dockteaterverkstan kvar i trakten och deras ”Larssons lager” är en mini-festival i sig.

3. Rätten till bra lön

Varför skall de människor som tar hand om våra barn, sjuka och äldre ha sämre betalt än de som tar hand om våra datorer, bilar, skriver artiklar eller tipsar bort våra sparade pengar på sjunkande fonder? Varför? För att det inte finns några pengar i den offentliga kassan. Problemet är att det var länge sedan det fanns några pengar i den offentliga kassan, och troligtvis lär det dröja inte det finns några. Så varför vänta med att höja lönerna?

4. ”Så som ni (man) vill ha det”

Det var länge sedan jag blev så upprymd över ett teaterbesök, men efter en trög inledning inne i den stora Kockumshallen i Malmö tog teatern.nu:s uppsättning av Shakespeares ”Så som ni vill ha det” ordentlig fart. Härligt skådespeleri, värme och humor om kärlekens och rollernas tvång och frihet. Och inga billiga skämt, inget rotande under bältet, inget trams – bara trans.

5. Ring så spelar vi

Arbetslösheten ökar, världen har sett nya sjukdomen sars, Irakkriget har blivit Irakkrisen, Ericsson sparkar ytterligare några tusen anställda, ekonomin vill inte lyfta och i höst är det emu-val. Varför bry sig? Sverige går ut med hunden, planerar helgens middagsbjudning, beklagar eller hyllar vädret och skall på konfirmationsfest. Varje lördagsmorgon, direkt i radions P4. Programmet heter Ring så spelar vi. Jag missar det ogärna.

6. Timbuktu & Peps

Två sköna skåningar möts när Timbuktu och Peps förenar sin lust, kraft och känsla i anti-vapen-låten ”Dynamit” på Timbuktus nya cd ”The botten is nådd”. Ett kreativt möte, som ger angeläget peps-sväng av klass.

Sämst just nu:

1. Kristianstadsdagarna

Pink Floyd-covers från ett tak är något att se upp till, men annars är Kristianstadsdagarna en folkligt trist historia. Var är konsten, filmen och litteraturen? De överraskande mötena? Inser att mina fester finns någon annanstans.

2. Mats Olsson

Expressens stjärna prisades förra året för sin journalistik, men mannen blir bara mer och mer patetisk. Har tidigare uppskattat hans öppna ögon & punkterande getingstick, men nu känns det som att han bara maler på i sin gubbiga, förutsägbara självsäkra stil. Och dessa ständiga nålstick på kulturjournalister. Kritisera och debattera gärna, men att kulturskribenter anklagas från sporthåll för osaklighet och dåligt underbyggda spekulationer måste vara årets självmål.

3. Operahot i Malmö

I höstas satsade Musikteatern i Malmö hårt på sitt namnbyte och deklamerade stolt att de numera också heter vad de är: Malmö Opera och Musikteater. Nu verkar festen vara slut. Regionen tar över, budgeten skall vara i balans och operan kan offras. Om så sker är det skandal, operauppsättningarna i Malmö håller god klass och tillhör årligen höjdpunkterna inom det skånska kulturlivet. Men efter kris inom Malmö Dramatiska Teater och Skånes Dansteater var det väl operans tur att skakas om. Malmös kulturpolitik är svår att förstå sig på.

Sune Johannesson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.