Nyheter

Kunglig Porsche putsas upp

nKlenod nte precis någon hemlighet att flera manliga medlemmar ut kungahuset gillar snabba bilar. Och kanske Porsche mest av allt. Snygg, sassy och framförallt snabb är den också kungen av sportbilar och i dag är bilen uppe i miljonklassen.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2008
Kungens farbror prins Bertil startade traditionen med porschebilar. Notera cigaretten som ständig följeslagare.
Kungens farbror prins Bertil startade traditionen med porschebilar. Notera cigaretten som ständig följeslagare.Foto: 
Snyggast på bilbanan. prins Carl Philip är inte bara lik sin farsa, han är också flickornas dröm och gillar fortkörning.
Snyggast på bilbanan. prins Carl Philip är inte bara lik sin farsa, han är också flickornas dröm och gillar fortkörning.Foto: 
Sofiero nästa Porschen ska putsas upp på Myggans bilservice innan den ställs ut på Sofiero Classic. Bild: Sprisse Nilsson
Sofiero nästa Porschen ska putsas upp på Myggans bilservice innan den ställs ut på Sofiero Classic. Bild: Sprisse NilssonFoto: 
I handsfacket fanns gamla parkeringsböter.
I handsfacket fanns gamla parkeringsböter.Foto: 
Blank och fin Bengt Arvelid putsar med glädje upp kungens gamla Porsche som är minst lika stilig i dag. Bild: Sprisse Nilsson
Blank och fin Bengt Arvelid putsar med glädje upp kungens gamla Porsche som är minst lika stilig i dag. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

– Jag tror att det började med kungens farbror prins Bertil som var den som startade just Porschetraditionen, säger Bengt Arvelid, Arvelid Promotion AB.

Sedan dess har kungen varit stolt ägare till ett antal Porschebilar, många med targatopp, och nummer två står just nu redo för att bli meckad och körklar i Tomelilla. Det handlar om en Porsche 911 S 1971 Targa på 180 hästkrafter med himmelsblå metallic som kung Carl XVI Gustaf körde runt med mellan har var 25 till 28 år.

– Det var före drottnings Silvias tid och jag tror det var denna bil kungen körde när han dejtade Pia Degermark 1971, säger Mats Björkeby förtjust.

Degermark, som på den tiden var en bejublad skådespelerska efter sin roll som Elvira Madigan.

Porschen är fortfarande i ett bra skick även om vissa delar är utbytta.

– Den är omlackerad och man har målat svart runt kanterna, säger Myggan Nilsson med ett porscheproffs självsäkerhet.

Som bekant verkar även sonen Carl Philip ha en fäbless för sportbilen och det var inte länge sedan som han deltog i Porsche Carrera Cup.

– Han var sådär, säger Myggan som själv fortfarande utmärker sig som racerförare. Helt ok för en nybörjare, säger Bengt Arvelid.

Alla tre tror att även kungen skulle ha tävlat om inte titeln stoppat honom. På söndag den 18 maj ska bilen ställas ut på Sofiero Classic i Helsingborg och eftersom Sofiero är kungafamiljens tidigare sommarrecidense så vill man ha ett kungligt tema på evenemanget.

– Varje år försöker vi få dit något fordon med kunglig anknytning och i år blir det alltså Porschen, säger Mats Björkeby.

Efter mässan ska bilen som tidigare stått utställd på Skokloster bli en stående attraktion på Simrishamns nya Autoseum.

Jenni Dahlgren044-18 55 00nyheter@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.