Annons
Nyheter

Kvarglömt ljus på pub orsakade stort brandlarm

Ett kvarglömt stearinljus utlöste stort brandlarm till Pub Valvet på Östra Storgatan i Kristianstad på fredagseftermiddagen. Förbipasserande såg genom det stora skyltfönstret hur det flammade från en levande ljuslåga på bardisken i hörnet längst ut mot gatan.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2001

De flesta tyckte säkert det såg effektfullt ut. Men så småningom reagerade en person på att allt inte verkade stå rätt till, eftersom det för övrigt var släckt och folktomt i lokalen.

Räddningstjänsten larmades och ryckte ut med full styra: ambulans, två släckbilar, en stegbil samt jourhavande räddningschef i befälsbilen samt en radiobilfrån polisens utryckningsstyrka.

Annons

Forcerade dörren

Dörren till puben var låst och brandmännen tvingades skära upp låsen i ytterdörren med en vinkelslip. Det tog några minuter och under tiden brann det mer och mer i barhörnet.

När brandmännen lyckats skära och bryta upp dörren var det bara att gå in och lyfta ut det flammande stearinarrangemanget. Därefter vädrades lokalen ut. Några skador hade branden inte orsakat.

Läget under kontroll

Jourhavande räddningschef Anders Påhlsson förklarar varför brandmännen valde att forcera dörren, istället för att krossa en glasruta och ta sig in på det sättet.

– Vi såg ju brandhärden hela tiden och hade läget under kontroll. Att forcera dörren vållade dessutom mindre skada. Det är heller inte alltid säkert att man kan komma in genom att slå ut en ruta i dörren, eftersom dörrarna nu för tiden oftast är låsta också inifrån.

Det stora pådraget som ledde till att Östra Storgatan mellan Stora torg och Norra Kaserngatan stängdes av under en kvart vållade stor uppståndelse i centrala Kristianstad under rusningstid på fredagseftermiddagen.

Av Lennart Svenezon Tel 044 18 55 68
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons