Annons
Nyheter

Kvinna åtalas för att hund sprungit lös

En 37-årig kvinna i Knislinge åtalades i går för att hon låtit sin blandrashund springa lös och utan munkorg i samhället i höstas. Kvinnan medger att hon varit ute och gått med sin hund i Knislinge, trots att den inte haft föreskriven munkorg på sig.
Nyheter • Publicerad 26 april 2001

– Jag har flera gånger försökt sätta på munkorg, men inte lyckats. Hunden ger sig inte förrän han lyckats ta bort den, säger kvinnan i polisförhör.

Däremot förnekar hon bestämt att hunden fått springa lös i villakvarteren, trots att en handfull personer säger att de iakttagit hunden när den sprungit omkring utan någon som helst tillsyn.

Annons

– Hunden har inte varit utomhus utan koppel sedan jag fick beslutet från polisen att den måste hållas kopplad då den är utomhus och dessutom ha munkorg på sig när den vistas på offentliga platser, förklarar kvinnan.

Polisanmälningar

Polisen motiverade kopplings- och munkorgstvånget med att man fått in två anmälningar om att kvinnans hund gjort opåkallade utfall mot personer som passerat hennes bostad.

”Endast tillfälligheter synes ha medverkat till att hunden inte lyckats bita personerna ifråga. Det har även gjorts gällande att hunden vid ett flertal tidigare tillfällen sprungit lös i samhället”, skriver polisintendent Anders Björklund i sin föreskrift till kvinnan om hundhållning.

Lagen från 1943 om tillsyn av hundar inleds med ett konstaterande att hund ska hållas under sådan tillsyn som behövs för att förebygga att den orsakar skador eller avsevärda olägenheter. Polisen kan till och med gå så långt så att man låter avliva en bitsk hund.

Kvinnan riskerar ett bötesstraff i händelse av fällande dom i Kristianstads tingsrätt.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons