Nyheter

Kvinnovåldet ökar i Kristianstad

Våldet mot kvinnor ökar i Kristianstad. Samtalen från hjälpsökande kvinnor till Kristianstad Nya Kvinnojour ökade med 40 procent under 2002.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2003

Totalt tog Kristianstad Nya Kvinnojour emot 450 samtal rörande kvinnor i åldrarna 18-70 år som utsatts för våld.

– Vi märker alldeles tydligt en ökning av våld mot kvinnor, samtidigt som fler kvinnor vågar anmäla att de utsatts för våld, säger ordförande Karin Ekström.

Jämfört med 2001 var samtalen från hjälpsökande kvinnor 32 fler under 2002, andelen invandrarkvinnor är konstant. Samtidigt sökte nästan dubbelt så många personligen upp jouren, och fler kvinnor och barn fick en fristad i den skyddade lägenhet som kvinnojouren har, sammanlagt under 365 dygn jämfört med 70 dygn under 2001.

– Hösten var väldigt jobbig och lägenheten full så gott som varje dygn. Vårt mål är att hjälpa kvinnorna till ett annat boende inom 14 dagar men vi slänger inte ut någon från lägenheten.

Birgitta Mattisson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.