Annons
Nyheter

Lägerchef nöjd med scoutlägret

Lägerledningens 15 personer möts första helgen i september för att utvärdera Sveriges hittills största scoutläger. Ekonomin ska ha gåtts igenom till senast siste december i år. – Först därefter har vi fullgjort vårt uppdrag, säger vice lägerchef Monica Alsén, som är mycket nöjd med den gångna lägerveckan med drygt 26000 deltagare i Rinkaby. – Tillsammans är vi många och det behöver en scout få uppleva i-bland.
Nyheter • Publicerad 7 augusti 2001

Det är lätt för en scout att glömma bort att man har 30 miljoner likasinnade ut över världen, när man för det mesta tillbringar sin tid hemma i den lilla kåren.

– Det är en viktig bit med att arrangera ett så stort läger som det här, säger Monica Alsén, som fungerar som vice lägerchef vid sidan om lägerchef Tommy Rosengren.

Annons

– Storleken på lägret medger också att kårerna får många nya idéer med sig hem, inte minst vad gäller programverksamhet, samt att vi kan arrangera stora konserter.

– Några av artisterna har ju aldrig spelat inför så stor publik tidigare! Monica Alsén tillbringade gårdagen med att plocka skräp på den stora samlingsplatsen vid Colosseum. Ingen förnedrande uppgift för en lägerchef:

– Nej, inte alls. Jag har inte behörighet på el och kan inte montera ner stora tält. Alltså gör jag det jag kan: plocka skräp.

Hon har inte hunnit diskutera igenom lägerveckan med kollegorna i ledningsgruppen ännu och har heller inte hunnit smälta alla intryck för egen del.

– Men rent spontant är vi väldigt nöjda, säger hon. Vi hade som mål och vision att den enskilde patrullscouten skulle vara nöjd med lägret och så blev det. Det fanns massor av aktiviteter att välja på.

Visst finns det saker som kunde gjorts bättre, det gör det alltid i efterhand. Det fanns till exempel inte för lite mat på lägret, men det fanns inkörningsproblem med att få ut den på rätt ställe.

Benbrott, armbrott och hjärnskakning har lägerdeltagare råkat ut för, med den fanns det beredskap för i en stad på 26000 invånare.

– Så länge inte skadorna är livshotande är jag nöjd, säger Monica Alsén. Någon fick andnöd på grund av astma i kombination med det torra gräset, blåsten och trötthet. En polisanmälan om en ledares övergrepp på en flicka på lägret var jättejobbig.

– Men jag tycker att vi gjorde rätt i den situationen. Flickan togs om hand och ledaren åkte hem direkt. Men det blir självklart något att ta upp i utvärderingen.

Polisanmält blev också de repor i lacken på ett flertal bilar som gjordes under lägerveckan, samt några överförfriskade personer som besökte lägret.

Annons

Polisen i Kristianstad får nu också ta hand om kvarglömda värdeföremål från lägret: en låda plånböcker, en låda kameror, ett stort antal klockor, med mera. Dessutom handlar det om säckvis med kläder. – Övriga besökare och inte minst då Rinkabyborna har varit fantastiska, säger hon och uppskattar med hjälp av antalet parkerade bilar den skaran till ungefär 50000 personer.

Själv mådde hon som allra bäst under den andra lägerdagen. Då var år av förberedelser slutfört och hon kunde konkret beskåda hur lägerstaden vuxit fram och deltagarna började ta itu med aktiviteterna.

Nu efter lägret ska en enkät gå ut till tusen slumpvis utvalda kårer. Dessutom ska varje funktion (sju stycken) få göra egna utvärderingar och intervjuer.

– Sedan är det viktigt att vi kan ta hand om materialet och läsa ut vad som är bra att veta till nästa gång. Vad gick bra? Vad kunde gjorts annorlunda? Vad blev fel?

– Det ska vara klart i oktober. Den ekonomiska biten med revision och allt ska vara klar siste december.

– Därefter upplöses lägerledningen för den här gången.

Minnena från Scout 2001 i Rinkaby bär hon med sig länge än.

karin.hallengren

@kristianstadsbladet.se

Av Karin Hallengren 044-289130
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons