Annons
Nyheter

Långa straff för koffertmordet

Två av de litauer som lämnnade 65-årige Gösta Andersson från Näsum att dö i bagageutrymmet på hans egen bil i Pugerup vid Höör dömdes på onsdagen av Korsör byrätt i Danmark till sexton års fängelse, medan den tredje fick åtta år. Alla tre ska utvisas från Danmark på livstid efter avtjänat straff.
Nyheter • Publicerad 15 augusti 2001

De två litauer, 20 och 24 år gamla, som fick de längsta straffen döms också för rånmord på en ung dataprogramerare i Danmark bara några dagar efter rånöverfallet på Gösta Andersson på rastplatsen i Ynde utanför Sölvesborg i november förra året. Det mordet gjorde att de kunde bindas också till ansvar för Gösta Anderssons fasansfulla och kvalfyllda död.

Den 22-åring som inte varit lika aktiv vid de två brotten med dödlig utgång kom undan med åtta år i danskt fängelse.

Annons

Vice polismästare Jeanette Vincentz Andersen hade rubricerat ner brottet mot Gösta Andersson från mord till grovt rån och olaga frihetsberövande. Detta eftersom hon inte ansåg att hon kunde bevisa att litauerna verkligen ville att den bakbundne Gösta Andersson skulle duka under i kofferten. De har själva sagt att de räknade med att någon skulle hitta honom innan det var för sent.

Kort betänketid

Den enväldige domaren Henrik Linde behövde bara 20 minuters betänketid sedan rättegången avslutats för att bestämma sig för hur långa straff som skulle dömas ut. Då hade litauerna accepterat vad Vincentz Andersen lagt dem till last, liksom de olika brottsrubriceringarna.

Vincentz Andersen förklarade att kännbara fängelsestraff var en viktig markering mot medborgare i andra länder som exempelvis Litauen.

– Kommer man hit till Danmark och har ihjäl folk så blir det också livstids straff, sade hon med eftertryck under slutpläderingen.

Längsta straffet

Så blev det dock inte riktigt, eftersom domaren ansåg att förövarnas låga ålder var en förmildrande omständighet. Sexton års fängelse är det längsta tidsbestämda straffet som kan dömas ut av dansk domstol. Normalt måste två tredjedelar av strafftiden avtjänas innan det kan bli villkorlig frigivning.

Rättegången startade klockan tio på tisdagen och avslutades vid 16-tiden på onsdagen. Då hade litauerna redogjort för hur de lämnat sitt hemland för att jobba svart i Tyskland. När planerna grusades gav de sig ut på en rånturné genom Sverige och Danmark för att ordna snabba pengar till mat och bensin. Det kostade Gösta Andersson och en ung dansk livet för bara småpengar i utbyte.

Av Anna Nyberg / TT och Lennart Svenezon Tel: 044-18 55 68
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons