Nyheter

Läs hela chatten här

Nyheter • Publicerad 27 april 2009
Tabell för vecko- och månadspeng. Källa: Ann-Sofie Magnusson, Ikano Bank
Tabell för vecko- och månadspeng. Källa: Ann-Sofie Magnusson, Ikano BankFoto: 

Admin:Välkommen till chatten med ekonomireporter Birgitta Piper!

JIN:Jag har ca 50 000 kr som idag är på ett sparkonto. Räntan där är inte speciellt hög. Vad tycker du jag ska göra med pengarna? Aktiefonder är jag inte intresserad av.

Birgitta Piper:Låt dem stå kvar på ett sparkonto. Bra att ha som buffert. Men kolla hos andra banker och kreditinstitut om det finns högre och bättre räntor med fria uttag och statlig insättningsgaranti.

rådlös:var kan jag spara? jag tjänar ca 11000/mån efter skatt har lite extrajobb men det är upp o ner. Bor i eget hus och mina marginaler krympt nu när sophämtning och fjärrvärme gått upp i pris.

Birgitta Piper:Ett bra grundråd är att spara regelbundet till en buffert. Två månadslöner totalt kan vara bra att ha på konto åt oförutsedda utgifter. Boka tid hos banken för rådgivande samtal.

Lurade:Jag har blivit lurad av Länsförsäkringar 27686 Skr betalades in totalt 2001, 8 år senare loggar jag in på länsförsäkringar och ser att totalt har kapitalet gått ner 20 kr, 20 Skr back på åtta år är detta skäligt?

Birgitta Piper:Ta kontakt med Länsförsäkringar och red ut frågan direkt med dem. Svårt för utomstående att bedöma utan kunskap om er uppgörelse. Kontakta även ARN, Allmänna Reklamationsnämnden, för råd.

P:Hur länge ska man käna att man klarar sig utan sina spar pengar för att våga satsa på aktier?

Birgitta Piper:Att köpa aktier utgör alltid en risk. Satsa inte på aktier med pengar du INTE kan avvara. Månatligt sparande i fonder med låg risk och låg avgift kan vara ett alternativ.

Pensionsfråga:Jag har en dotter som bor i England. Hon har man och barn där och de skulle vilja köpa ett hus. Min dotter har då frågat mig om jag skulle kunna hjälpa dem med ett lån på 100000 kr som de behöver till den egna insatsen. Tanken är i så fall att jag skulle ta ett lån på mitt hus och ha det utan amortering och enbart betala räntan åt dem. Deras tanke är sen att de renoverar upp sitt hus och säljer det igen efter fem år med då förmodad vinst. Tanken är att vi båda ska gå med vinst och att de ska kunna köpa ett bättre hus osv. Plus att jag får ett bättre sparande än jag kan få idag med pensionssparandet. Vad tror du om detta?

Birgitta Piper:Intressant upplägg vill jag lova. Många inbyggda risker. Tänk så här: Klarar du en bolåneränta på 6 %? Just nu är den rörliga räntan rekordlåg, runt 2 procent. Men den kan snabbt sticka uppåt. Riksbanken har kalkylerat med en reporänta som stigit till 3 % 2012 vilket trycker upp boräntorna. Fundera också på frågan: När stiger fastighetspriserna i England från sin nuvarande låga nivå? Och varför kan din dotter inte ta ett eget lån i England som också har rekordlåg boränta.

Lisa:Ska man binda räntan nu när den är låg?

Birgitta Piper:Det beror på vilka marginaler din ekonomi har. Tål du en bolåneränta på 6%? Spara i så fall till mellanskillnaden. Att både räntespara och amortera är ett bra alternatv .

Admin:Birgitta Piper chattar en stund till, eftersom många intressanta frågor har kommit in.

Gustaf:jag är tretton år och undrar hur mycket du tycker är lagom att jag ska få i månadspeng

Birgitta Piper:För att jämföra kan man säga att för en sjuåring är cirka 25 kronor i veckan lagom. Vid 13 är det dags att gå över till månadspeng, då rekommenderas 420 kronor/månad. För en 14-åring rekommenderas 600 kronor/månad.

50-åring:Ska man slå till och anlita bank eller annat företag för att förvalta PPM-pengarna? Jag har fått ett erbjudande som kostar 575 kronor per år. Är det stor chans/risk att de förvaltar pengarna bättre än PPM?

Birgitta Piper:Tveksamt. PPM-fonderna föll i snitt med 29 procent 2008. Att betala mellan 500-1000 kronor som vissa förvaltare tar är dyrköpta råd. Bättre att göra det själv och slippa avgift. Att både göra ett plus i och att öka avkastningen så att den även täcker avgiften för att ge kunden valuta för pengarna är svårt att uppnå.

Admin:Nu återstår en fråga för Birgitta Piper att svara på.

Lurade:Min sambo adm. bådas PPM där har vi en snittad avkastning genom åren på 12%. Är detta bra eller dåligt? Enligt min sambo är det endast ett fåtal i Sverige som har en sådan bra avkastning och att håller vi bara lite koll så kan vi gå i pension vid 58-61.

Birgitta Piper:Grattis. Bra avkastning. Men kolla med Försäkringskassan hur stor den totala pensionen blir vid olika åldrar. Skiljer många tusenlappar i månaden att gå tidigt i pension.

Admin:Det får avsluta chatten med Birgitta Piper. Tack för många intressanta frågor.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.