Annons
Nyheter

Lennart Daléus avgår

Nyheter • Publicerad 19 januari 2001

Lennart Daléus avgår som partiledare för centerpartiet, bekräftar en centerkälla för TT.

Det är Lennart Daleus eget beslut att avgå.

Annons

Partistyrelsen informerades tidigt på morgonen. Därefter berättade han om sitt beslut vid en ombudsmannakonferens på partiets riksdagskansli.

Klockan 11.15 informerades riksdagsledamöterna om beslutet på en telefonkonferens. Lennart Daléus blev snabbt huvudkandidat till partiledarposten då Olof Johansson för snart tre år sedan kallade till presskonferens och meddelade att han skulle avgå vid den kommande partistämman.

Under flera år hade det då förekommit spekulationer om att Johansson skulle avgå. Som han själv sade ville han dock "kratta i manegen" och avsluta samarbetet med s-regeringen om saneringen av landets ekonomi.

Andreas Carlgren meddelade genast att han inte ville efterträda och då var Daléus den mest naturliga efterträdaren.

Han utsågs alltså sommaren 1998, bara tre månader före valet.

Trots att han länge varit med i politiken, främst som miljöförespråkare, lyckades han inte på den korta tiden vända partiets nedgång. Riksdagsvalet resulterade i 5,1 procent för centern, den lägsta siffra som partiet noterat under efterkrigstiden.

Trots idogt arbete och försök att satsa även på nya frågor som bredbandsutbyggnad i hela landet har något lyft inte skett. I opinionsundersökningar har partiet ibland legat över, ibland under fyraprocentspärren till riksdagen.

Lennart Daléus är 54 år, bosatt utanför Stockholm och har suttit i centerns partistyrelse sedan 1986.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons