Nyheter

Liken bärgade ur Häljasjön

Två människolik som på tisdagskvällen bärgades ur skånska Häljasjön är i dåligt skick och inte kompletta. Om det är det försvunna paret från Båstad kan identifieringen gå fort. Men att fastställa dödsorsaken blir svårare.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2008
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Sedan kropparna bärgats av kustbevakningens dykare lades de i svarta säckar med en röd ros på. Därefter fördes de till rättsmedicinen i Lund för undersökning.

- Har man förruttnade kroppar ska man ha lite tur för att kunna fastställa dödsorsaken, säger rättsläkare Sixten Persson till TT. Liken, som hittades av fritidsfiskare i ett vassområde på måndagen, är inte kompletta. Kustbevakningens dykare gör sitt yttersta för att hitta fler kroppsdelar.

Sedan i januari 2007 har polisen sökt efter en 64-årig man och en 58-årig kvinna från Hovs hallar utanför Båstad, bland annat i en annan sjö i Veberödstrakten, Byasjön. Att inte Häljasjön genomsöktes i samma veva var en resursfråga.

- Vi vet att han som åtalades för brottet befann sig här dagen efter det att paret från Hovs hallar försvann, säger Tommy Lindén, kommissarie vid länskriminalen i Skåne.

Den i dag 22-årige mannen åtalades, men friades från mord. Däremot dömdes han till ett års fängelse för att ha kapat den försvunne mannens identitet och lånat pengar i hans namn.

Polis och åklagare har inte kunnat redogöra för hur mannen och kvinnan avlidit, var de dött eller när detta skulle ha skett. Helsingborgs tingsrätt ansåg att det inte ens var säkert att mannen var död. Det alternativa scenario som presenterades av försvarsadvokaten avfärdades inte helt av rätten. Det gick ut på att kvinnan skulle ha avlidit genom brott, självmord eller olycka. Därefter skulle hennes sambo ha agerat i panik genom att forsla bort kroppen och sedan frivilligt försvinna. Det var ett mindre troligt, men inte uteslutet, händelseförlopp, tyckte rätten.

Mordutredningen har fortsatt efter domen, men utan någon skäligen misstänkt. Om det är Båstadsparet som hittats blir nästa fråga om det går att fastställa dödsorsaken, framhåller vice chefsåklagare Göran Olsson.

- Fråga nummer tre blir då om man kan komma fram till en gärningsman, säger han.

Det krävs ny bevisning för att han ska kunna begära resning i hovrätten och få misstankarna mot 22-åringen prövade på nytt.

Det är ytterst ovanligt att åklagare begär resning i fall där någon redan friats från brottsmisstanke.

Cecilia Klintö/TT Fritz Schibli/TT Lennart Hansson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.