Annons
Nyheter

Livet en dag i Sölvesborg

Nyheter • Publicerad 23 september 2003

Ung bok

Per Nilsson (text) & Daniel Ahlgren (teckningar): "Ask & Embla" (Rabén & Sjögren)

Annons

"Ask & Embla" är en charmant bok på många sätt. 1. Mötet mellan en ordbyggare och en bildskapare. 2. Två generationers uttryckssätt (där den äldste, Per, en gång har varit lärare åt den yngre, Daniel). 3. Staden – Sölvesborg – som binder hela projektet samman. 4. Nuet (han & hon på en parkbänk) som möter dået (statyn Ask & Embla, begynnelsens han & hon). 5. Det är en vacker bok.

Det har skrivits böcker om städer förr, här låter Nilsson & Ahlgren staden speglas i den unge mannens berättelse. Med hans ögon och tankar upplever vi staden och de ungas liv. En trevlig småstad, konstateras det, men också en stad med baksidor i form av ensamhet, fylleri och längtan bort.

Per Nilssons höga produktivitet har medfört flera framgångar och gett honom ett personligt språk. Det finns även här, men den mer bundna formen har skapat kortare, stämningsfulla textbilder. Historien lever och den unge mannen känns nära. Det är bra.

I hundra texter & bilder – Nilssons texter på vänster sida, Ahlgrens teckningar på höger sida – berättas historien om han som en solig dag får syn på en ensam flicka på en parkbänk på torget i Sölvesborg, bakom Stig Blombergs staty "Ask & Embla".

Han sätter sig på bänken, inte jämte, han lämnar luft emellan, och börjar tänka och fantisera om vem hon är, hur de kan mötas och börja ett liv tillsammans. Det handlar om nu, lika väl som om det som varit och det som skall komma.

Text och bild samspelar bra ihop, och de hundra sidorna formar sig som en film. Han och hon, två liv och en bänk. Han låter oss bekanta oss med hans inre, han visar sin osäkerhet och sina funderingar om att våga vara äkta. Livet är inte lätt. Eller är det just det det är?

Daniel Ahlgren har, liksom Per Nilsson, varit produktiv de senaste åren. Han har gett ut ett flertal seriealbum, där han på ett övertygande sätt skildrat – med en mörk och torr humor – ungdomars villrådiga liv, inte de ungdomar som säkert susat vidare i livet, inte de ungdomar som hamnat snett, utan de mittemellan, de som inte kan välja, de som drabbats av håglöshet, osäkerhet, ensamhet.

I Ask & Embla tycker jag inte han är lika vass som i sina egna album. Här är han mjukare och ljusare, inte lika skoningslös. Men fortfarande handlar det om ensamhet och att hamna vid sidan om den breda vägen, med sina egna tankar som ens bästa vän och fiende.

Per Nilsson är från Malmö men bosatt i Sölvesborg, för Daniel Ahlgren har resan gått i motsatt riktning, från listerlandet till Malmö. Utan tvekan har de båda mötts på vägen. Och för staden Sölvesborg är det bara att tacka och ta emot. Här har de en träffsäker samtidsskildring som de borde vara stolta över.

Sune Johannesson

Annons

sune.johannesson@kristianstadsbladet.se

Fram till 4/10 visar Karibakka galleri i Sölvesborg Daniel Ahlgrens 100 bilder ur boken.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons