Nyheter

Ljus i sikte i busskonflikten

Ett utkast till en överenskommelse togs fram under måndagens förhandlingar i busskonflikten. Strejken som skulle lamslå Skåne natten mot tisdagen skjuts upp i två dygn till torsdag klockan 00:00.
Nyheter • Publicerad 14 juli 2008
Personerna på bilden har inget direkt samband med texten. Arkivbild: Lasse Ottosson
Personerna på bilden har inget direkt samband med texten. Arkivbild: Lasse OttossonFoto: 

Bussarna i Stockholm och Västerbotten kommer att fortsätta stå stilla. Men under måndagseftermiddagen meddelade parterna i busskonflikten att ett utkast till en möjlig lösning jobbats fram under måndagens möte.Under tisdagen ska Bussarbetsgivarnas och Kommunals respektive förhandlingsdelegationer ta ställning till den föreslagna lösningen på konflikten.Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppson vill inte säga vad som föreslås i utkastet innan det presenterats för delegationerna. Han tror att det kommer att bli tuffa förhandlingar men hoppas ändå att det kan innebära en lösning på konflikten.- Vi hoppas ju på det. Jag kommer att föreslå min förhandlingsdelegation att ställa sig bakom det här förslaget, annars hade vi ju inte gjort det, säger han till TT.Inte heller Håkan Pettersson, andre vice ordförande för Kommunal, vill tala om utkastets innehåll eller sina förhoppningar på det. Men han berättar varför man valde att skjuta upp den utvidgade strejken i två dygn.- Åtgärder som vi inte ännu dragit i gång kan vi vänta med och se vad som händer i morgon, säger han.Den varslade busstrejken mot Skånetrafiken skjuts alltså upp till natten mot torsdag. Cirka 90 procent av Skånetrafikens stads- och regionbusstrafik påverkas om bussföretagen Arriva, Swebus, Veolia Transport och Bergkvara tas ut i strejk.Enligt Skånetrafikens beräkningar kan cirka 100 000 resenärer komma att drabbas av inställda resor.Tidigast klockan 22 på tisdagskvällen väntas besked om en eventuell lösning på konflikten. Och först då vet man om strejken i Skåne träder i kraft eller inte.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.